Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Cintorín vyhrabaný spod zeme

.juraj Petrovič .reportáže .reportáž

Keď sme v máji 2021 písali o židovskom cintoríne v dedine Vinodol v Nitrianskom okrese, boli práce, ktoré na ňom začal Vladimír Špánik spolu s miestnymi rómskymi chlapcami, len v začiatkoch. O dva roky neskôr je cintorín krásne upravený a jeho súčasťou je aj pamätník obetiam holokaustu.

Cintorín vyhrabaný spod zeme JURAJ PETROVIČ Pamätník obetiam holokaustu tvorí štylizovaná 4-metrová železničná trať z čadiča, na ktorej stojí 6 kamenných solitérov, predstavujúcich 6-člennú židovskú rodinu.

vladimír Špánik je bývalý podnikateľ v oblasti stavebných hmôt a rodený Bratislavčan. Vlado s manželkou Dankou sa do Vinodolu presťahovali v roku 2006, 25 rokov po tom, čo mu tam jeho priateľ ukázal svoj rodný dom, v ktorom začali najprv chalupárčiť. Po presťahovaní sa Vlado stal miestnym poslancom, založil spolu s ďalšími Vinodolčanmi občianske združenie, ktoré dostalo meno podľa pôvodného názvu obce – Zoulus. Pod hlavičkou tohto občianskeho združenia sa realizovala aj rekonštrukcia cintorína. 

Zvedavosť a záujem o miesto, kde sa po období chalupárčenia chystal trvalo žiť, Vlada priviedli k informáciám o tom, že vo Vinodole bol kedysi židovský cintorín. Vypytovaním sa susedov zisťoval viac a keď majiteľ vedľajšieho pozemku začal odstraňovať burinu a náletové dreviny, dostal sa až na pozemok samotného cintorína. Objavili sa prvé pováľané náhrobné kamene s hebrejskými nápismi a motívom vŕby. Ďalšie informácie poskytla Vladovi stránka www.stratenizjuhu.sk a jej autor Marek Gróf z obce Veľký Kýr, ktorý v prvom roku Vladovi a chlapcom pomáhal aj s prácami na cintoríne. Tie sa začali 10. apríla 2021. Príbeh o tom, ako rómski chlapci oslovili osamoteného dôchodcu, pracujúceho pri neďalekom rybníku, sme popísali už v minulom článku. Ich spolupráca pokračovala – postupne ručne a s pomocou minibagra odkryli 50 centimetrov nahrnutej zeminy a do ďalších 40 centimetrov im dovolila kopať židovská náboženská obec.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite