Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportáž: Revolučná Nikaragua

.michal Hertlík .reportáže .reportáž

Krajina vulkánov, jazier, koloniálnych miest, rumu či exotického temperamentu, alebo krajina chudoby, chaosu, bezprávia a krvavých revolúcií? Bohužiaľ, oboje. Táto stredoamerická krajina sa počas celej svojej histórie nedokáže vymaniť spod konfliktov a občianskych vojen a dodnes tým trpí celé obyvateľstvo.

Reportáž: Revolučná Nikaragua MICHAL HERTLÍK Nikaragua má veľký turistický potenciál. Je to aj krajina revolúcií, ktoré desaťročia rozvracajú jej život. Sochy revolucionára Césara Sandina môžeme nájsť všade.​

bielo-modrí verzus červeno-čierni 

Táto stredoamerická perla je s revolúciou tak previazaná ako máloktorá krajina na svete. Nikaragua ako keby za celé svoje dejiny nepoznala a dodnes nepozná nič iné ako vraždenie svojho vlastného obyvateľstva v často nezmyselných občianskych vojnách a krvavých revolúciách.

malý veľký nikaragujský napoleon

Okrem najväčšieho spisovateľa a politika Rubéna Daría patrí k najvýznamnejším osobnostiam nikaragujského ľudu človek, ktorý sa zaslúžil o formovanie moderných dejín Nikaraguy. César Sandino, „nikaragujský Napoleon“, bol revolucionár, líder povstania proti americkej okupácii Nikaraguy a jedna z najkontroverznejších postáv v dejinách celej Strednej i Južnej Ameriky. Sandino odjakživa nenávidel USA. 

Od svojho mladistvého veku sa teda snažil o vstup do verejného života a o zmiernenie amerického vplyvu v jeho rodnej krajine. Postupom času sa okolo neho sformovala skupina jeho prívržencov s podobnými myšlienkami a začali politicky vystupovať na verejnosti, čím začali narážať na odpor USA. Politika, ktorú vyznávali a ktorou sa prezentovali, zľudovela podľa mena Sandina a začali sa nazývať ako sandinisti. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite