Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Utečenci zo Sýrie dávajú Slovensku jedinečnú šancu

.michal Oláh .reportáže

Je nesmiernym pokrytectvom mať súcit s utečencami z Ukrajiny, obeťami koncentračných táborov, rôznych útlakov, genocíd a nepodať pritom pomocnú ruku utečencom zo Sýrie. Je porušením dobrých susedských mravov našich západných susedov Česka a Rakúska nechať nás v tomto probléme samých.

Utečenci zo Sýrie dávajú Slovensku jedinečnú šancu Michal Oláh

samotný pápež František Slovákov v súvislosti s prílevom sýrskych utečencov vyzýva: „Nepodľahnime negativizmu, ktorý niektorí ľudia radi vybudujú z niekoľkých zlých skúseností, naozaj skôr veľmi zriedkavých a postavia na nich celý svoj postoj a ovplyvňujú ním iných. To by som povedal, že je dosť primitívna zloba, ktorá s pravdou nemá nič spoločné. Ako keby my a naše vzťahy boli svetovou výkladnou skriňou príkladného spolužitia. Mne sa to zdá niekedy skôr naopak. Kto bol za posledné týždne v osobnom kontakte s utečencami, urobil si oveľa pravdivejší obraz o nich.“ Kto sú utečenci zo Sýrie a prečo sa zdržujú v desiatkach až stovkách v Kútoch? Prečo utekajú cez Slovensko na bohatší západ? Majú právo naši západní susedia vracať ich na Slovensko? 

Podľa medzinárodného práva a Charty OSN ide o „war refugees“ alebo „migrants of war“ (vojnových utečencov), ktorí majú právo požiadať v ktorejkoľvek krajine Európskej únie o azyl, doplnkovú ochranu a má im byť prednostne vyhovené, nakoľko je v ich domovskej krajine v zmysle medzinárodne platných kritérií Bezpečnostnej rady OSN vojnový stav. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite