Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Utečenci v Kútoch sú v kritickej situácii. Porušuje Česko dobré mravy?

.michal Oláh .reportáže

Skoro mesiac slúži železničná stanica v Kútoch a jej okolie ako útočisko najmä pre sýrskych utečencov. Muži, ženy a deti v dojčeneckom veku skúšajú prejsť slovensko-českou hranicou. Humanitárni pracovníci a policajti hovoria so zaručením zachovania anonymity o repatriácii utečencov z Čiech na Slovensko prinajmenšom na hrane zákona, ktorý údajne naši „českí bratia“ už opakovane porušili. Chýbajú dôkazy.

Utečenci v Kútoch sú v kritickej situácii. Porušuje Česko dobré mravy? Michal Oláh

väčšina utečencov k nám prichádza cez Maďarsko, za posledné týždne ich prišlo pravdepodobne už vyše dvetisíc. Po zavedení hraničných kontrol Českom (a Rakúskom) stagnujú v slovenskom pohraničí. „Nikto z nich tu nechce zostať, všetci chcú pokračovať ďalej,“ zveruje sa nám miestny katolícky farár František Moško, ktorý spoločne s farárom z Brodského začali ako jedni z prvých dobrovoľníkov organizovať humanitárnu pomoc pre utečencov. 

Dnes ráno sa v Kútoch zdržovalo asi stodesať utečencov, poobede okolo 15:00 hod. už len asi tridsať. Prespávajú vo vestibule a v čakárni na železničnej stanici v Kútoch, poniektorí prespávajú v miestnej charite, ktorá funguje pod záštitou farského úradu. Priamo na železničnej stanici majú zatiaľ umožnené vykonať osobnú hygienu. Ľudia im nosia paštéty, pečivo a teplé jedlo, hlavne polievky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite