Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vojna na Ukrajine: Manželmi boli iba tri dni, no pravá láska má v sebe prísľub večnosti

.michal Oláh .reportáže

Na príbeh mladej ukrajinskej vojačky Valerie Karpilenko z Mariupolu nás upozornili manželky ukrajinských vojakov žijúce po úteku zo svojej krajiny na Slovensku. Valeria zažila v priebehu troch dní počas ruského obliehania svadbu, manželstvo a stala sa aj vdovou. Viac o jej živote povedala pre .týždeň jej priateľka Svitlana Yednak. Osud mladej vdovy zverejnil ako vzor statočnosti aj portál Ukrajinskej Národnej gardy.

Vojna na Ukrajine: Manželmi boli iba tri dni, no pravá láska má v sebe prísľub večnosti archív Valerie Karpilenko

valéria vyštudovala pôvodne žurnalistiku a bola niekoľko rokov učiteľkou. Do obrany svojej vlasti sa zapojila prvý krát v roku 2014, kedy ruská armáda obsadila veľkú časť ukrajinského územia bez významnejšieho odporu a účinnej reakcie Západu. Po anexii území požiadala o vstup do pluku „Azov“ pod krycím menom „Nava“, kde odslúžila v rokoch 2015 až 2017 tri roky vojenskej služby. Neskôr jej ponúkli prácu učiteľky v Kyjeve, kde skúšala chvíľu žiť bežný civilný život. No cítila potrebu vrátiť sa k aktívnej obrane svojej vlasti, preto keď sa dozvedela o uvoľnenej pracovnej pozícii tajomníčky Ukrajinskej pohraničnej stráže Donecka, ihneď zažiadala o zaradenie do tejto vojenskej jednotky. Radi ju prijali. 

Na začiatky konfliktu s Ruskou federáciou pre svoju priateľku v jednej správe napísala: „Od začiatku vojny v roku 2014 bolo pre mňa všetko desivé, ešte som nebola vojačkou, veľmi som sa bála výbuchov a postupujúcej ruskej armády. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite