Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Utiekla z Buče. Bola pripravená na smrť

.olga Pereverzieva .reportáže

Na začiatku apríla vstúpila ukrajinská armáda na severozápadné predmestia Kyjeva (Buča, Irpen, Gostomel), ktoré boli obsadené ruskými vojskami už viac ako mesiac. To, čo tam ukrajinská armáda uvidela, spôsobilo, že dokonca aj vojnou zocelení muži sa triasli.

Utiekla z Buče. Bola pripravená na smrť Evgenia Bobrik

desiatky tiel popravených civilistov ležali na uliciach - vrátane tých, ktorí mali zviazané ruky. Rodiny v autách, ktoré rozdrvili tanky, keď sa v nich pokúšali z mesta utiecť preč. Našiel sa najmenej jeden masový hrob. V suterénoch zasa domov objavili telá, na ktorých nechalo stopy mučenie ruskými vojakmi. Existujú aj dôkazy o znásilnení s následnou vraždou. Oficiálne údaje zo 4. apríla 2022 hovoria, že v Buči boli zabité  minimálne štyri stovky ľudí. Domy zas boli vykradnuté, zničené ostreľovaním alebo vypálené.

Evgenia Bobrik, obyvateľka mesta Buča, mohla byť s veľkou pravdepodobnosťou na zozname obetí aj spolu s rodinou. Keď sa Evgenia 4. marca pokúsila opustiť mesto, jej auto ostreľovali Rusi, a aj ho  zasiahli. Začalo horieť, no všetci pasažieri akoby zázrakom paľbu prežili. Evgenii sa napokon podarilo pred vojnou na Ukrajine újsť až 9. marca. Pre .týždeň porzozprávala o tom, ako žila dva týždne v okupovanom meste.

Posledný mesiac pred vojnou som sa každé ráno na ceste do Kyjeva, keď som viezla dcéru do školy, ticho lúčila s Bučou, jej elegantnými ulicami aj celým nádherným životom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite