Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportáž: Varín nie je len o Tisovi. Skrýva aj dobrý príbeh

.michal Oláh .reportáže .reportáž

Varín sa dnes spája s neochotou starostu a väčšiny miestnych poslancov premenovať Ulicu Dr. Jozefa Tisa. Varín však ukrýva aj príbeh poctivosti a citlivosti voči židovskej komunite.

Reportáž: Varín nie je len o Tisovi. Skrýva aj dobrý príbeh BORIS NÉMETH Jaroslav Buchta na židovskom cintoríne vo Varíne.

majiteľ Varínskej tlačiarne tu mimo pozornosti médií už desať rokov spláca z vlastnej iniciatívy morálny dlh voči židovským spoluobčanom. Pomenovanie ulice po Jozefovi Tisovi, čo nemá inde na Slovensku obdobu, nevôľa viacerých nami oslovených miestnych obyvateľov dištancovať sa od vojnového prezidenta, alibizmus väčšiny obecných poslancov, má podľa predsedu Židovskej náboženskej obce Žilina Pavla Frankla možné príčiny v takmer zabudnutej minulosti. 

židia vo Varíne

Dávno pred premenovaním ulice žila v obci jedna z najtemnejších slovenských postáv kolaborácie s fašistickým Nemeckom – Otomar Kubala. Do Varína sa priženil a v rokoch 1934 až 1939 bol riaditeľom základnej školy. Velil miestnej Hlinkovej garde, neskôr bol náčelníkom Hlavného veliteľstva gardistov. Kubala nesie zodpovednosť za masové popravy a ďalšie vojnové zločiny – za čo ho nemecké orgány vyhlásili za „najvýkonnejšiu osobu na uskutočňovanie nemeckých príkazov na Slovensku“. Zrejme zanechal medzi Varínčanmi stopy, ktorých následky vidno dodnes. V roku 1946 bol po rozsudku trestu smrti za zločiny proti ľudskosti v Bratislave zastrelený.

Jedna z mála preživších Židoviek z Varína, pani Elena Hengelová, spomína v historických záznamoch až na troch dozorcov z Varína, na ktorých narazila cestou do Osvienčimu v popradskom zbernom tábore. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite