Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportáž: Bojovníčky proti rakovine prsníka. Hovoria si Amazonky

.michal Oláh .reportáže .reportáž

Dvadsaťosemtisíc žien na Slovensku spája problém, ktorý berie nielen zdravie, ale aj pocit ženskosti. Spojili sa, aby bojovali proti rakovine prsníka, ktorá je najčastejším onkologickým ochorením žien, a boli si oporou. Hovoria si amazonky.

Reportáž: Bojovníčky proti rakovine prsníka. Hovoria si Amazonky Boris Németh Spisovateľka a novinárka Eva Bacigalová

každoročne ich medzi nami pribudne tritisíctristo. Začína sa to nahmatanou hrčkou v prsníku, vyšetrením a stanovením diagnózy zhubného nádora v nultom až štvrtom štádiu. To posledné je metastatické. Pri ňom už podľa primárky oddelenia paliatívnej starostlivosti Národného onkologického ústavu Andrey Škripekovej hovoríme skôr o predlžovaní života ako o liečbe. Až 10 percent slovenských pacientiek si diagnózu vypočuje v tomto štádiu.

Slovensko má v onkologickej liečbe jedno smutné „prvenstvo“. V dostupnosti inovatívnych onkologických liekov nás predbehli všetky krajiny V4 a dokonca aj Balkán. Sme na chvoste EÚ.

zrazu v inom vesmíre

Dosiaľ zdravá žena sa ocitne v inom „vesmíre“.  Lekár jej oznámi diagnózu, potrebu operácie a liečby. Skúsenosti stoviek pacientok hovoria, že lekári nemajú takmer nikdy čas podrobne im vysvetliť, čo ich najbližšie roky čaká. Viac ako o zlyhanie lekárov ide o problém systému. Jeden onkológ musí denne vyšetriť aj päťdesiat pacientok, vybaviť telefonické konzultácie a mnoho ďalších povinností. Žena po zistení diagnózy neraz v strese, šoku a zhone po odchode z ambulancie ani nevie, či jej amputujú prsník, absolvuje ožarovanie alebo chemoterapiu, aké lieky bude brať a či má vôbec nádej vyliečiť sa. 

Šok musí takmer vždy zvládnuť sama. Neraz sa s ním vyrovná popretím reality s ktorou jej nemá kto pomôcť. Chýba inštitút sociálnej sestry, ktorá by bola pacientke od za-čiatku oporou. Celý Národný onkologický ústav zamestnáva len tri onkopsychologičky, ktoré dokážu terapeuticky pomôcť iba zlomku pacientok. Ženy sa preto obracajú na web, neraz nachádzajú nepravdivé alebo nepresné informácie a škodlivé rady.V zdravotníckom systéme chýba profesionálny manažment emočného zvládania choroby. 

Spisovateľka a novinárka Eva Bacigalová absolvovala pred 10 rokmi rovnakú cestu. Po oznámení diagnózy ju poslali so vzorkami na patológiu„medzi mŕtvoly“, ako vraví. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite