Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportáž: Fenomén Námestovo. K jedinému náboženstvu sa tu hlási najviac obyvateľov Slovenska

.michal Oláh .reportáže .reportáž

Sčítanie obyvateľstva ukázalo pokles počtu slovenských katolíkov o tristotisíc členov. Druhou najpočetnejšou „komunitou“ sa stali ľudia bez vyznania. Sekularizácia spoločnosti vyvoláva u niekoho radosť, u niekoho obavy. Jeden slovenský okres je však iný: ku katolicizmu sa v ňom hlási takmer 93 percent obyvateľstva.

Reportáž: Fenomén Námestovo. K jedinému náboženstvu sa tu hlási najviac obyvateľov Slovenska Boris Németh Kňaz a správca námestovskej farnosti Miloš Pekarčík v Chráme sv. Šimona a Júdu v centre Námestova.

duchovní ako Tomáš Halík, Róbert Bezák či Daniel Pastirčák vnímajú sekularizačný proces aj ako šancu na prekonanie mýtov a očistenie náboženstva od rôznych povier. Iní cirkevní predstavitelia ho považujú za katastrofu, smrť náboženstva a zánik cirkvi. Pápež František v súvislosti s agresívnym sekularizmom hovorí o nebezpečnom pokušení človeka zaujať miesto Boha vo svete, považovať sa za kritérium všetkých vecí a svojvoľne ich ovládať.

Jeden okres na severe Slovenska je mierou religiozity už desiatky rokov nadpriemerný. Ku katolicizmu sa tu hlási 92,4 percenta obyvateľstva. Zároveň je okresom s najväčším podielom slovenskej národnosti presahujúcim 97 percent. Mladá učiteľka, miestny farár, oravský biskup, známy slovenský politik z Námestovského okresu a náboženský expert sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied hovoria o prežívaní svojej viery a možných príčinách „fenoménu Námestovo“.

spravila som vlastné rozhodnutie

Vo farskom kostole v Námestove nám pri vstupe udrel okamžite do očí monumentálny kovový kríž jedného z najvýznamnejších slovenských sochárov 20. storočia Alexandra Trizuljaka, vitráže akademického maliara Vincenta Hložníka a exteriérové bronzové sochy v životnej veľkosti blahoslavenej rehoľnej sestry Zdenky Schelingovej a biskupa Jána Vojtaššáka. Obaja pochádzali z Oravy. 

„V Námestove na kostole ľudia nikdy nešetrili. Volali sem najlepších umelcov zo Slovenska aj Poľska,“ prezrádza miestny dekan Miloš Pekarčík, Pri zasneženom kostole stretávame 24-ročnú farníčku Eriku Kutľákovú. Ochotne sa rozhovorí o svojom náboženstve. „Ja som dosť emočný človek, tak Pán Boh vedel, že ku mne musí prehovoriť cez emócie,“ reaguje so smiechom. Náboženstvo jej bolo už v detstve ponúknuté rodinou a okolím, no počas dospievania si začala klásť otázku, či chce mať iba formálnu vieru alebo živý vzťah s Bohom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite