Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Reportáž: Tiso vo Varíne

.michal Oláh .reportáže .reportáž

V diskusii o premenovaní Ulice Dr. Jozefa Tisu vo Varíne chýba dôležitý rozmer – pohľad obetí slovákštátu. Ako by vnímali zavraždení Židia a Rómovia váhanie starostu a väčšiny poslancov obecného zastupiteľstva? A aká je zodpovednosť tých, ktorí dosiaľ konali pomaly či nekonali vôbec?

Reportáž: Tiso vo Varíne Boris Németh Označenie Ulice Dr. Jozefa Tisu vo Varíne premiestnil obyvateľ priľahlého domu na svetelný stĺp kvôli lepšej viditeľnosti.

pohľad obetí má byť pre dosiahnutie spravodlivosti prvoradý. Tak ako hodnotenie doterajšieho prístupu štátnych orgánov k ulici nesúcej desiatky rokov názov vojnového zločinca. Naozaj má stačiť, že nikto (pravdepodobne) neporušil zákon? Sú obecní poslanci na čele so starostom priaznivcami totalitných režimov? Varín mal pritom až do deportácií druhú najväčšiu židovskú komunitu v Žilinskom okrese.

Ulica pôvodne niesla meno varínskeho rodáka a hrdinu SNP prebehnutého z armády slovákštátu na stranu ZSSR, kpt. Ladislava Pfliegela. V roku 1993 dostala Tisovo meno, hoci Tiso s Varínom nikdy nič nemal. Jediná zmienka o ňom je vo Varínskej kronike, kde je z obdobia jeho zvolenia napísané, že občania sú na neho hrdí ako na prvého slovenského prezidenta a kňaza. Aj tak chcú niektorí obyvatelia tri a poltisícovej obce meno ulice po Tisovi zachovať.  

čo to tu zase fotíte?

S fotografom Borisom Némethom stojíme pred tabuľou krátkej Ulice Dr. Jozefa Tisu vo Varíne. Susedí zarovno s ulicami dvoch ďalších rímskokatolíckych kňazov Andreja Hlinku a varínskeho rodáka Jozefa Martinčeka. Podľa miestnych na nej žije len 50 až 70 obyvateľov. Po pár minútach vybieha z rohového domu na začiatku ulice 70-ročný Štefan s pokrikom „čo to tu zasa fotíte“. Názov ulice mal roky na svojom dome, kde ho vraj bolo zle vidno, tak tabuľku zavesil na stĺp obecného osvetlenia k ceste. Dôvod na premenovanie ulice nevidí. Rozprával sa vraj so všetkými susedmi a okrem dvoch či troch si všetci želajú zachovanie názvu. V Tisovu vinu neverí. Brata má katolíckeho kňaza v Žiline, toho komunisti prenasledovali a rovnako to bolo podľa Štefana aj s Tisom. „Proces bol vykonštruovaný komunistami, žiadne deportácie Židov nikdy nepodpísal, inak by bol odsúdený medzinárodne. Fašisti neboli dobrí, ale komunisti boli horší. Za celou kauzou sú médiá, liberáli a systematický boj proti katolicizmu, ktorý tu začali už komunisti,“ hovorí nahnevane. Na reakciu, že sme tiež katolíci a na základe historických faktov považujeme Tisa za vojnového zločinca, len odsekol, že sme pomýlení a nepoznáme pravdu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite