Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportáž zo Šaštínskej synagógy: Ruina, ktorá oživuje vzťahy!

.štefan Chrappa .reportáže .reportáž

Na reportáž do Šaštína sme sa chystali dlho. Problém bol v koordinácii časov a dátumov. Nedokázali sme zladiť naše dátumy s dátumami Pavla Demeša, nášho dnešného sprievodcu.

Reportáž zo Šaštínskej synagógy: Ruina, ktorá oživuje vzťahy! Boris Németh Keď do synagógy pred vyše dvoma rokmi prišiel náš sprievodca Pavol Demeš, našiel budovu v katastrofálnom stave. Spadnutý strop, drevá, nosníky, prepadnutá strecha, haldy škridiel, tehál a holubieho trusu. Vyviezlo sa vyše dvadsať vlečiek odpadu.

náš hostiteľ je človek činorodý, ktorý je stále v pohybe, raz v Poľsku, inokedy v Ázii, potom zase v inom kúte sveta. Dokonca prešiel cestami svojho slávneho menovca apoštola Pavla. Kto sa orientuje, vie, že to boli veľké vzdialenosti nielen pred dvetisíc rokmi, ale aj dnes. Pavol Demeš je bývalý minister zahraničných vecí, pojmoslovím deväťdesiatych rokov minister medzinárodných vzťahov SR. Je občianskym aktivistom, analytikom, fotografom, publicistom, človekom, ktorý sieťuje stovky ľudí z rôznych prostredí. Ľudí, ktorí by za normálnych okolností ťažko na seba narazili.

S fotografom Borisom Némethom vyrážame smer Ministerstvo zahraničných vecí. Koná sa tu konferencia k stému výročiu narodenia Alexandra Dubčeka. Pavol Demeš bol účastníkom, už nás čaká v areáli, v ruke má monografiu o Dubčekovi, s úsmevom nasadá do auta. Po diaľnici smerujeme do Šaštína-Stráží, do mestečka, ktoré je duchovným centrom Záhoria.

Poviete si Šaštín, žiadna exotika, čo už len tam sa dá objaviť? Bazilika so sochou sedembolestnej Panny Márie je známym a vyhľadávaným miestom. Prichádzajú sem bežní veriaci, kňazi, cirkevná hierarchia, a dokonca aj pápeži. Naposledy tu slúžil omšu pápež František. Bolo to len pred niekoľkými týždňami. Traduje sa, že v roku 1990, keď bol na Slovensku prvýkrát pápež Ján Pavol II., tak obletel helikoptérou niekoľkokrát baziliku a sľúbil Sedembolestnej, že sa sem vráti. Stalo sa tak už o päť rokov. V roku 1995 tu pri svojej druhej návšteve Slovenska slúžil svätú omšu. Tradícia šaštínskych pútí sa spája so zázrakom. Legenda hovorí, že sa nepolepšiteľný manžel polepšil na základe modlitieb svojej manželky. V kontexte rozpadajúcich sa manželstiev i medziľudských vzťahov, bola takáto premena naozaj zázrakom. Zišiel by sa aj dnes. Nás však Šaštín láka ako miesto, v ktorom sa pred dvoma rokmi začal odohrávať iný zázrak. Ten stále trvá. Ide o záchranu budovy bývalej synagógy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite