Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportáž z Luníku IX: František sa s chudobnými Rómami nestretol

.michal Oláh .boris Németh .reportáže .reportáž

Kto sa dostal a kto nedostal na stretnutie s Františkom na Luníku IX? Svätý Otec, zvyknutý na periférie a ich obyvateľov, šiel do tohto prostredia, aby spoznal jeho obyvateľov a prehovoril k nim. Podarilo sa to?

Reportáž z Luníku IX: František sa s chudobnými Rómami nestretol BORIS NÉMETH

ako redaktor .týždňa, ale aj sociálny pracovník som sa tešil na príležitosť mapovať návštevu Svätého Otca na Luníku IX. V predvečer jeho príchodu tam bola nejednoznačná atmosféra. Okrem nadšenie z návštevy hlavy Katolíckej cirkvi bolo cítiť z miestnych obyvateľov stres, obavy a neistotu.

Mnohí nevedeli, kto je pápež, prečo k nim prichádza, iným prekážali húfy policajtov a vojakov medzi domami. Ďalší ďakovali za príchod „Božieho zástupcu“ medzi nich.

BORIS NÉMETH

Čakal som, že pápež zavíta na sídlisko príjazdovou komunikáciou obkolesený húfom miestnych obyvateľov. Prišiel prázdnou zabezpečenou cestou a po príchode do areálu saleziánskeho centra, oploteného ako zahraničná ambasáda, vyšiel na priliehajúce pódium, pod ktorým sedeli v prvom sektore politici, za nimi vybraní VIP hostia.

bezpečnostná hrozba?

Obyvatelia miestnej komunity postávali až za vysokými plotmi rozmiestnenými naokolo: oddelení od plochy vyhradenej pre registrovaných účastníkov. Tie ploty im prakticky znemožnili voľný pohyb po sídlisku. Iní sa pozerali na pápeža z okien svojich bytov. Na oplátku ich cez puškohľady z okolitých striech vzdialených len niekoľko desiatok metrov pozorne sledovali ostreľovači.

Generálporučík Pavel Macko umiestnenie snajperov chápe a vysvetľuje ho prítomnosťou pápeža v nekontrolovanej zóne. „Za úvahu však stálo zabezpečenie sektorov, v ktorých by mohli mať miestni obyvatelia bezprostredný kontakt s pápežom. Prísnymi opatreniami sa umocnil pocit silovej segregácie, čo mnohých ľudí od stretnutia odradilo. Vyhradené sektory zostali preto nenaplnené, čo bolo ochudobňujúce pre pápeža aj miestnych ľudí,“ dodáva jedným dychom Macko.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite