Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mŕtvi sa prihovárajú živým. Smutný príbeh židovských náhrobkov sa uzatvára.

.daniel Antoni .reportáže .kultúra

Židovská komunita je spätá s Bratislavou od stredoveku, v dobrom aj zlom. Svedkami sú náhrobné kamene, každý z nich hovorí o minulosti. Stovky náhrobkov znovu uzreli slnečné svetlo a smutný príbeh sa tak uzatvára.

Mŕtvi sa prihovárajú živým. Smutný príbeh židovských náhrobkov sa uzatvára. MIROSLAV ČAČÍK Tomáš Stern nám ukázal roztriedené a pasportizované náhrobky. Každý z nich skrýva príbeh človeka pochovaného v Prešporku. Z nečitateľných kameňov bude lapidárium na mieste, kde sú uložené ostatky zosnulých zo starého cintorína.

.po moháčskej katastrofe vyhnali Židov z Prešporka a oni sa v priebehu 17. storočia usadili na hradnom kopci. Komunita (odhadom 100 rodín) v Prešporku narástla aj vďaka príchodu exulantov vyhnaných z Viedne po 1670. S ňou prišla aj potreba rituálne pochovávať zosnulých. A tak založili pohrebné bratstvo Chevra Kadiša a židovský cintorín na dunajskom nábreží, kde pochovali vo viacerých vrstvách približne dvetisíc duší. Tento cintorín zanikol v polovici 19.storočia a židovská obec založila nový, doteraz používaný, na Žižkovej ulici, ktorý neskôr dostal pomenovanie ortodoxný. Židia sa starali o oba cintoríny.

Dobré časy prvej Československej republiky vystriedalo zlo slovenského štátu. Začala sa stavba tunela pod Bratislavským hradom a starý cintorín zrazu „zavadzal“. V čase prvých deportácií nahnala vláda židovských mladíkov na nútené práce: asanáciu starého cintorína. Pod dohľadom Hlinkovej gardy chlapci vynášali často rozlámané náhrobníky na nový cintorín. Pamätníci spomínajú, že gardisti im „pomáhali“ obuškami. Väčšina židovských chlapcov následne skončila v koncentrákoch.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite