Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mŕtvi sa prihovárajú živým. Smutný príbeh židovských náhrobkov sa uzatvára.

.daniel Antoni .reportáže .kultúra

Židovská komunita je spätá s Bratislavou od stredoveku, v dobrom aj zlom. Svedkami sú náhrobné kamene, každý z nich hovorí o minulosti. Stovky náhrobkov znovu uzreli slnečné svetlo a smutný príbeh sa tak uzatvára.

Mŕtvi sa prihovárajú živým. Smutný príbeh židovských náhrobkov sa uzatvára. MIROSLAV ČAČÍK Tomáš Stern nám ukázal roztriedené a pasportizované náhrobky. Každý z nich skrýva príbeh človeka pochovaného v Prešporku. Z nečitateľných kameňov bude lapidárium na mieste, kde sú uložené ostatky zosnulých zo starého cintorína.

.po moháčskej katastrofe vyhnali Židov z Prešporka a oni sa v priebehu 17. storočia usadili na hradnom kopci. Komunita (odhadom 100 rodín) v Prešporku narástla aj vďaka príchodu exulantov vyhnaných z Viedne po 1670. S ňou prišla aj potreba rituálne pochovávať zosnulých. A tak založili pohrebné bratstvo Chevra Kadiša a židovský cintorín na dunajskom nábreží, kde pochovali vo viacerých vrstvách približne dvetisíc duší. Tento cintorín zanikol v polovici 19.storočia a židovská obec založila nový, doteraz používaný, na Žižkovej ulici, ktorý neskôr dostal pomenovanie ortodoxný. Židia sa starali o oba cintoríny.

Dobré časy prvej Československej republiky vystriedalo zlo slovenského štátu. Začala sa stavba tunela pod Bratislavským hradom a starý cintorín zrazu „zavadzal“. V čase prvých deportácií nahnala vláda židovských mladíkov na nútené práce: asanáciu starého cintorína. Pod dohľadom Hlinkovej gardy chlapci vynášali často rozlámané náhrobníky na nový cintorín. Pamätníci spomínajú, že gardisti im „pomáhali“ obuškami. Väčšina židovských chlapcov následne skončila v koncentrákoch.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite