Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Reportáž z izraelsko-palestínskeho konfliktu: Vojna na šiestich frontoch

.ján Kapusňak .reportáže .reportáž

Na šabat nezvykneme pozerať televíziu; v čase voľna cestujeme. Tentoraz si však zapneme správy: už niekoľko dní ukazujú, ako sa milióny Izraelčanov schovávajú v krytoch pred raketami, ktoré na nich z pásma Gazy odpaľujú palestínske islamistické teroristické hnutia Hamas a Islamský džihád. Izrael proti nim bráni svojich občanov.

Reportáž z izraelsko-palestínskeho konfliktu: Vojna na šiestich frontoch CORINNA KERN/THE NEW YORK TIMES/PROFIMEDIA 16. máj 2021 Tel Aviv, Izrael: Star Wars, ktoré boli ešte pred niekoľkými dekádami fikciou, sú dnes realitou. Svedčí o tom Iron Dome v Izraeli.

v televízii v priamom prenose vidieť, ako izraelská presne mierená raketa v odvete ničí zdanlivo civilnú budovu, kde sídli niekoľko médií vrátane dezinformačnej katarskej televízie al-Džazíra. Lenže – v budove je aj spravodajské centrum Hamasu. Hamas tieto médiá roky využíval ako ľudské štíty. Dokonca s ich tichým súhlasom, lebo izraelské letectvo už za vojenskej operácie Amud Anan v roku 2012 zničilo na streche rovnakej budovy špionážne a televízne antény Hamasu.

Hamas sa rovnakým spôsobom správa aj k dvom miliónom Palestínčanov v Gaze: z pivníc či striech ich domovov, nemocníc, mešít a škôl (financovaných z OSN) odpaľuje rakety na Izrael. Palestínski teroristi tieto objekty  využívajú aj ako svoje „kancelárie“, muničné sklady či vstupy do útočných tunelov. V Gaze je celý podzemný svet, prezývaný „metro“. Jeho dĺžka sa odhaduje na tisíc kilometrov. V niektorých úsekoch sa dá bývať, funguje tam elektrina, internet. Práve tu sa ukrývajú poprední predstavitelia teroristických skupín. Pre bežných Palestínčanov tam nie je miesto. Zámerne. Hamas totiž vie, že vďaka jeho taktike hynú civilisti, čo sa dá použiť ako propaganda s cieľom delegitimizovať a dehumanizovať Izrael v očiach medzinárodnej verejnosti.

v daždi rakiet do neskorej noci

Vysielanie pokračuje telefonátom príslušníka Šabaku, vnútornej spravodajskej služby Izraela, ktorý v arabčine varuje majiteľa „mediálnej“ budovy, aby ju do hodiny evakuovali, lebo bude zrovnaná so zemou. Vďaka tomu nie sú hlásené straty na životoch.

13. máj 2021 Petah Tikva, Izrael: Rodina si prezerá pozostatky svojho bytu po tom, čo bol zasiahnutý raketou z Gazy.DAN BALILTY/THE NEW YORK TIMES/PROFIMEDIA13. máj 2021 Petah Tikva, Izrael: Rodina si prezerá pozostatky svojho bytu po tom, čo bol zasiahnutý raketou z Gazy.

Izrael takto postupuje takmer vždy, aj za cenu, že sa teroristom podarí uniknúť. Prípadne, ak pilot vidí civilistov v okolí terča, útok zruší. Žiadna iná armáda v dejinách sa takto neusilovala vyhnúť civilným obetiam na stane nepriateľa.

Pri sledovaní varovného telefonátu v sa z ničoho nič zatrasú okná a nadskočí strecha nášho domu. O dve minúty to isté. „Len to nie,“ pomyslím si. „Hizballáh sa pripája k ostreľovaniu Izraela!“ Toto libanonské teroristické hnutie islamistov má k Izraelu rovnaký postoj ako Hamas. Len včera marginálna palestínska teroristická skupina odpálila z Libanonu na Izrael tri rakety, našťastie dopadli do Stredozemného mora.

O chvíľu sa dozvedáme príčinu otrasov: aktivisti Hizballáhu zapálili pole na izraelsko-libanonských hraniciach, na bezpečnostný plot umiestnili nálože a snažili sa preniknúť do Izraela. Ten sympatizantov Hizballáhu varuje dvoma protitankovými strelami, ktoré dopadnú na otvorené územie. Modré prilby OSN sa z libanonskej strany len prizerajú a o niekoľko minút zamieria späť na neďalekú základňu. Vidím ich z okna, situáciu radšej monitorujú len z vrtuľníka. Na WhatsApp dostávame správu: do odvolania nemáme vychádzať z domu.

Medzitým zo susednej Sýrie letia tri rakety. Dve z nich dopadnú do neobývanej oblasti izraelskej časti Golanských výšin. Až neskoro v noci sa situácia upokojí. Bezsennú noc prežijú aj moji rodičia na Slovensku.

Iránom kontrolovaný Hizballáh „pomáha“ Hamasu, no nemá záujem o otvorený konflikt, lebo Libanon sa aj vďaka nemu nachádza na pokraji ekonomického kolapsu. Prípadná vojna by Bejrút zaradila do prvej desiatky na indexe zlyhávajúcich štátov.

kto rozhodol o tomto konflikte?

O vypuknutí súčasného konfliktu v Gaze sa rozhodlo v luxusných vilách v Katare niekoľko týždňov pred jeho začatím. V Dauhe totiž bývajú najvyšší predstavitelia exilovej časti Hamasu. Zelenú od Iránu dostáva aj Islamský džihád, predĺžená ruka Teheránu v Gaze. 

12. máj 2021 Aškelon, Izrael: Izraelská vojačka utešuje ženu po tom, čo bol jej dom zničený po ostreľovaní Hamasom.DAN BALILTY/THE NEW YORK TIMES/PROFIMEDIA12. máj 2021 Aškelon, Izrael: Izraelská vojačka utešuje ženu po tom, čo bol jej dom zničený po ostreľovaní Hamasom.

Konflikt spustilo hlavne zrušenie volieb v Palestínskej samospráve. Prvých po 15 rokoch. Prezident samosprávy Abú Mazén sa totiž bál, že jeho rozštiepená a nepopulárna strana Fatah prehrá, a tak voľby zrušil (no vyhovoril sa na Izrael, že nechce umožniť voliť Palestínčanom vo východnom Jeruzaleme).

Hamas sa však na voľby tešil. Očakával, že vyhrá a podarí sa mu integrovať do politických štruktúr samosprávy a Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP). Oba orgány majú medzinárodnú legitimitu, OOP je navyše považovaná za jediného oficiálneho reprezentanta Palestínčanov. No a keď to Hamasu nevyšlo politickou cestou, rozhodol sa pre bojovú.    

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite