Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemala by som potrebu vlastniť byt, keby bolo bývanie dostupnejšie. Ako sa žije mladým ľuďom v podnájmoch

.alžbeta Kyselicová .reportáže .reportáž

Oproti západným krajinám je na Slovensku podnájom skôr dočasným typom bývania. Mladí ľudia buď zostávajú u rodičov, alebo si chcú zaobstarať vlastné bývanie. Prečo je nájomné bývanie len dočasné riešenie a aká je motivácia kúpiť si vlastnú strechu nad hlavou, vysvetľujú štyria obyvatelia bratislavských podnájmov.

Nemala by som potrebu vlastniť byt, keby bolo bývanie dostupnejšie. Ako sa žije mladým ľuďom v podnájmoch BORIS NÉMETH Trojizbový byt v Ružinove za výhodný nájom bol pre novinárov Pavlínu a Jána malý zázrak.

teším sa, že ste prišli, už mi dlho chýbal sociálny kontakt,“ víta nás vo dverách ružinovského trojizbáku mladá novinárka Pavlína a vedie nás cez chodbičku do bielo vyfarbenej obývačky s pohovkou a poličkami plnými reportážnych kníh. „S mužom sme obaja na home office. Každý máme svoj kútik, kde pracujeme a snažíme sa tam už potom netráviť čas,“ prechádza po miestnosti a ukazuje na veľký pracovný stôl s počítačom a obchádza malú trampolínu v kúte. „Moje obľúbené miesta sú táto trampolína a pohovka. Vezmem si sem kávu, čítačku a spravím si pohodu,“ vraví Pavlína.

Pavlína žije s manželom Jánom v byte od júna minulého roka. Trojizbový podnájom v Ružinove za dobrú cenu a v dobrom stave považujú obaja za malý zázrak. V čase, keď hľadali byt, prišiel Ján o prácu a Pavlína nemohla docestovať z Brna pre opatrenia súvisiace s koronou. Vedeli, že kvôli práci potrebujú viac ako jednoizbový byt, no mesačný nájom väčšiny dvojizbových bol minimálne 600 eur. Byty za nižšiu cenu neboli vo veľmi dobrom stave. „Zrazu som videla na Facebooku deň starú ponuku na trojizbový byt s nájmom 550 eur. Vravela som si, že to bude buď chyba, alebo už je to zabrané. Napočudovanie zabraný nebol a nešlo ani o preklep,“ vraví Pavlína.

Aj keď byt nie je žiadna novostavba, mladý pár si ho upravil v rámci možností tak, aby sa v ňom cítil útulne. „Nevýhoda je, že si tento byt nemôžeme úplne prispôsobiť na svoj obraz, pretože to nemám v zmluve. Aj preto by som raz chcel žiť vo vlastnom,“ dodáva Ján.

nechceme ísť do satelitu

Aj keby nebolo koronakrízy, Pavlína s Jánom o hypotéke v tomto čase neuvažovali. Ján začal po výpovedi zo zamestnania pracovať len nedávno a Pavlína pracuje na plný úväzok krátky čas. „Hypotéka je strašiak, ktorého sme nájmom tohto bytu na chvíľu odpratali. Do vlastného by sme sa chceli presunúť až o dva alebo tri roky, keď niečo našetríme a bude to nejako v banke vyzerať. Vyrastal som v rodinnom dome na východe, preto by som chcel bývať v dome so záhradou, kde sa budem môcť realizovať. V byte môžem akurát pestovať na balkóne pažítku,“ smeje sa Ján. Pavlína si vie predstaviť aj život v bratislavskom byte so záhradkou vo vnútrobloku. Na živote v dedinách v okolí Bratislavy ju najviac odrádzajú dopravné zápchy a tiež environmentálna záťaž, ktorú bývanie v satelitných mestečkách spôsobuje.

Nájom je pre mladý pár len dočasným riešením.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite