Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Predal som už aj auto, uvidím, dokedy vydržím. Tri príbehy zatvorených podnikov v Bratislave

.michal Oláh .spoločnosť .reportáž

Bratislavské reštaurácie, vinárne, kaviarne sa zatvárajú. Mnohé natrvalo. Po roku pandémie bez jasnej vidiny konca a s minimálnou podporou štátu siahli na dno svojich síl. Prečo zavrel Viktor Zeleného Rodrigéza, Ida začala rozvážať zmrzlinu a vinár Bruno pomáhať bezdomovcom?

Predal som už aj auto, uvidím, dokedy vydržím. Tri príbehy zatvorených podnikov v Bratislave BORIS NÉMETH Výbornú zmrzlináreň Kapucíno na Kapucínskej ulici zavrela Ida Uhlárová po štyroch rokoch. Chce to znova skúsiť v garáži na Kolibe.

„myslím si, že to celkom dobre znášam. Keď mám horšie stavy, zavolám kamarátovi. Porozprávame sa alebo si dáme pohárik. V ten deň to pozdvihne náladu, aj keď na druhý deň je horšie,“ opisuje svoje pocity majiteľ skrachovanej reštaurácie Zelený Rodrigéz na Zámockej ulici. Patrí medzi desiatky bratislavských gastroprevádzok, ktoré pandémiu neprežili. Po siedmich rokoch zatvoril. A prečo Zelený Rodrigéz? „Raz sme v bare v reštaurácii, kde som predtým pracoval, popíjali po šichte a môj kamarát, herec zo Stoky Vlado Zboroň, hral vtedy rolu ryšavého Rodrigéza. Ako sme tak zlievali alkohol, tak sa zliala vodka, absint s ľadom a dolialo sa to vineou. Vlado to nazval zelený rodrigéz.“

Prevádzkovateľ reštaurácie Zelený Rodrigéz Viktor Nagy zavrel reštauráciu ešte minulý rok. Teraz pracuje v .klube pod lampou.BORIS NÉMETHPrevádzkovateľ reštaurácie Zelený Rodrigéz Viktor Nagy zavrel reštauráciu ešte minulý rok. Teraz pracuje v .klube pod lampou.

zelený rodrigéz po siedmich rokoch končí

„Zdalo sa mi to ako dobrý názov, lebo som chcel otvoriť najskôr iba bar. Nakoniec z toho bola reštaurácia a názov už zostal, ľudia si zvykli. V reštaurácii sme podávali aj ten drink,“ usmieva sa. Reštaurácia mala kapacitu do 60 ľudí a chválila sa dobrou bratislavskou a európskou kuchyňou: halászlé, domáca fazuľová polievka, plnená paprika, sviečková, ale aj klasické bryndzáky. Priemerné denné tržby boli okolo 1 200 eur. Kedy prišiel koniec? Prvým kritickým dňom bol piatok 13. marca 2020.

Keď tržby klesli na 250 eur, 47-ročný majiteľ podniku Viktor Nagy sa prvýkrát zľakol. Chcel zavrieť, no kuchár ho presvedčil, aby vydržali. Dnes hovorí, že to bola chyba. V strate robili tri mesiace, zadlžili sa. No dúfali v zlepšenie a reštauráciu chceli zachovať pre jej dobré meno.

Po uvoľnení opatrení otvorili v máji, ale až koncom augusta tržby stačili na prežitie. Napriek obavám chodilo dosť ľudí po balené menu. Podnik začal doplácať na dlhy, ktoré medzičasom dosiahli 25 000 eur. Prišli ďalšie opatrenia, narastali počty infikovaných a mŕtvych, prestali chodiť zákazníci a tržby padli na minimum. Dostali niečo od štátu? Len malú podporu, ktorá na záchranu nestačila. Požiadali vlastníka priestorov o zníženie nájmu, prosili ho, aby zažiadal o štátnu dotáciu. Ten celé týždne s odpoveďou váhal, doteraz nevedia prečo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite