Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vezmite si ma za ženu! Reportáž z krízového centra pre matky s deťmi

.michal Oláh .boris Németh .reportáže .reportáž

„Vezmite si ma za ženu, dcéra potrebuje otca,“ oslovila nás s úsmevom namiesto pozdravu obyvateľka banskobystrického krízového centra pre matky s deťmi. Položartom, polovážne. Životy mnohých tunajších žien čosi spája: komplikované vzťahy s mužmi.

Vezmite si ma za ženu! Reportáž z krízového centra pre matky s deťmi Boris Németh Katka prišla po rozchode s partnerom o byt aj dve deti. Po tom, ako dcéra dospeje, chce odísť do Švajčiarska, zarobiť a zabojovať o deti.

dôvodov je viacero. Od zlých sociálnych pomerov rodín, v ktorých vyrastali, cez predčasné rodičov­stvo, chronicky zlý výber partnerov až po začarovaný kruh chudoby. 

Azyl našli v krízovom centre Evanjelickej diakonie Debora, ktoré funguje na okraji Banskej Bystrice už tretí rok. Za ten čas pomohlo 47 matkám a 105 deťom. Z nich 24 matkám sa podarilo upraviť si vzťahy natoľko, aby sa vrátili domov alebo k samostatnému životu v prenajatom byte. Pre ostatné bolo krízové centrum, kde môžu byť podľa zákona maximálne rok, iba prestupnou stanicou do ďalšieho a ďalšieho sociálneho bývania.

V pasci závislosti od vonkajšej pomoci prežívajú mnohé matky roky. Väzní ich v nej ich vnútorné rozpoloženie, zle platená práca, exekúcie, nedostatočné vzdelanie, chýbajúce sociálne zručnosti, žiadna opora v rodine alebo príslušnosť k etnickej minorite. To je aj Petrin a Katkin príbeh. Tak ich vo­lajme.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite