Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hydropónia: Rastie ako z vody!

.marianna Sádecká .boris Németh .reportáže .reportáž

Hydropóniou sa označuje proces pestovania rastlín pomocou vody obohatenej o živiny bez potreby kontaktu s pôdou. Zázrakom tejto metódy pestovania je spôsob, ktorý umožňuje záhradám prekvitať na inak nezvyčajných miestach – dizajnových záhradkách kancelárií až po garáž vášho suseda programátora.

Hydropónia: Rastie ako z vody! BORIS NÉMETH

vybrali sme sa pozrieť na dva hydroponické projekty práve pre moderné technológie, ktoré sa už dnes pri pestovaní zeleniny využívajú. No prax hydropónie pre špecifické plodiny siaha až do visutých záhrad v Babylone a do historických období pred naším letopočtom. Kultivácia rastlín bez pôdy bola akademickou literatúrou náležite prijatá v 17. storočí, keď vtedajší poľnohospodári zistili, že všetky základné prvky, živiny a minerály potrebné na pestovanie, môžeme doviesť cez vodný roztok priamo ku koreňom. NASA taktiež uskutočňovala rozsiahly výskum hydropónie na účely pestovania plodín na vesmírnych staniciach. 

Medzitým po celom svete pribudli stovky hektárov veľkých hydroponických skleníkov. Ďalekosiahla historická línia pokračuje dnes už v novom futuristickom podaní, ba dokonca začala vzrušovať aj Muska. Ešte predtým, ako začneme, k tejto reportáži odporúčam ako soundtrack album od Carbon Based Lifeforms – Hydroponic Garden.

paradajky pod dohľadom senzorov

Za technológiou hydropónie a pestovaním zeleniny vo veľkej škále sme sa vybrali do skleníkov Farmarket Mutěnice na južnej Morave. Je začiatok zimy a my vchádzame do rajskej záhrady, v ktorej strapce dokonalých paradajok rastú pod dohľadom moderných technológií a senzorov v prostredí optimalizovanom pre najlepší život rastúcej zeleniny. Pozeráme sa na centrálne plánovanie zeleniny dovedené do dokonalosti?

V skleníkoch Farmarket Mutěnice na južnej Morave to vyzerá ako v rajskej záhrade. Strapce dokonalých paradajok rastú pod dohľadom moderných technológií a senzorov v prostredí optimalizovanom pre najlepší život rastúcej zeleninyBORIS NÉMETHV skleníkoch Farmarket Mutěnice na južnej Morave to vyzerá ako v rajskej záhrade. Strapce dokonalých paradajok rastú pod dohľadom moderných technológií a senzorov v prostredí optimalizovanom pre najlepší život rastúcej zeleniny

Hydroponické pestovanie znamená optimalizáciu pestovania plodín vo vode. Technológiu tejto farmy nám vysvetľuje hlavný agronóm Tomáš Brokeš. Prečo hydropónia a nie pestovanie paradajok na poli? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite