Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportáž z testovania: Ak by sme šli podľa pokynov štátu, nefunguje to, tvrdí starosta Lamača

.michal Oláh .boris Németh .reportáže

„Začali sme normálne o siedmej, zo stopäťdesiat testovaných bol jeden pozitívny,“ odpovedá nám Vladimír Krčméry v bielom ochrannom odeve počas testovania v Záhorskej Bystrici. Je sobota, desať hodín dopoludnia. Navštívili sme osem testovacích miest. Tu sú naše zistenia.

Reportáž z testovania: Ak by sme šli podľa pokynov štátu, nefunguje to, tvrdí starosta Lamača BORIS NÉMETH

počiatočný záujem o testovanie zo skorého rána okolo poludnia opadá. Vojaci, policajti a dobrovoľníci očakávajú ďalší nával záujemcov znova podvečer. Aká nálada panuje medzi ľuďmi? Okrem nervozity z niekoľkohodinového čakania pokojná. Trocha prší, je chladno. 

Všade vidno debaty známych v bezpečných rozstupoch, hlúčiky rodín a zamyslených solitérov so slúchadlami v ušiach či mobilmi v rukách. Občas počuť sťažnosti na nedostatok testovacích miest alebo pochybnosti o spoľahlivosti testov. Pre niektorých je povinné testovanie „priepustkou z väzenia“, pre iných aspoň nejakým východiskom počas pandémie.

Starosta Lamača a zástupca ZMOS v Ústrednom krízivom štábe Lukáš Baňacký a vojak Richard Sládek zodpovedný za testovacie miesto v lamačských Boroch.BORIS NÉMETHStarosta Lamača a zástupca ZMOS v Ústrednom krízivom štábe Lukáš Baňacký a vojak Richard Sládek zodpovedný za testovacie miesto v lamačských Boroch.

„Ľudia sú radi, že sa aspoň niečo deje,“ vysvetľuje starosta Lamača a zástupca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Ústrednom krízovom štábe Lukáš Baňacký. Zo sedemtisícového bratislavského sídliska sa do 15:00 dalo otestovať 1800 ľudí. Z nich je 12 pozitívnych. Podobné čísla nám ešte dopoludnia hlásia vojaci so zdravotníkmi v Záhorskej Bystrici či na veľkom testovacom mieste pod RTVS. 

Jedno z odberných miest bolo aj v budove RTVS v Mlynskej Doline. Anton Šulík tu pre testovaných zorganizoval koncert. BORIS NÉMETHJedno z odberných miest bolo aj v budove RTVS v Mlynskej Doline. Anton Šulík tu pre testovaných zorganizoval koncert.

Programový riaditeľ Anton Šulík tu pre testovaných usporiadal koncert. Hrá práve džezmen Radovan Tariška, po ktorom udrie do bubnov Martin Valihora. „Čakali sme väčší záujem,“ hovorí Šulík, „chceme, aby sa ľudia aj smiali a mali nádej,“ dodáva s úsmevom.   

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite