Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Reportáž zo seniorského domova pre kňazov. Byť ešte užitočný, byť rešpektovaný

.michal Oláh .reportáže .reportáž

„Poďte dnu, ak ste z .týždňa,“ volá na nás vysoký muž v sivomodrej rímskej košeli s bielym kolárikom. Sme v komplexe stredovekých budov Spišskej Kapituly obklopenom hradbami, kde sídli jeden z najstarších seniorských domovov pre vyslúžených kňazov.

Reportáž zo seniorského domova pre kňazov. Byť ešte užitočný, byť rešpektovaný BORIS NÉMETH Sedemdesiatštyriročný františkánsky kňaz, brat Tadeáš, v kaplnke Domu Charitas sv. Jána Bosca v Spišskej Kapitule. Popri duchovnej službe pre ostatných obyvateľov vypomáha aj ako kňaz v okolí.

pred vchodom nás už netrpezlivo čakal duchovný správca a riaditeľ tohto zariadenia v jednej osobe, kňaz Dušan Galica. Až po dezinfekcii rúk a zapísaní kontaktných údajov pre prípad koronavírusu nám povolil vojsť do kňazského Domu Charitas sv. Jána Bosca.Meno dona Bosca, patróna mladých, môže v názve seniorského domova pôsobiť zvláštne, ale nie je to náhoda.

Zakladateľ rehole saleziánov bol aktívny až do vysokého veku. My sme sa prišli pozrieť, ako žijú starší kňazi v dôchodku, či sa cítia užitoční. Staroba farára žijúceho v celibáte je predsa len neraz osamelejšia ako toho, kto bol vždy obklopený rodinou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite