Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Reportáž zo Štrbského plesa. Necháme si ho zničiť?

.eugen Korda .reportáže .reportáž

Na Vysokých Tatrách je hádam najzaujímavejšie to, že sú naše, teda z veľkej časti, a zároveň sa k nim správame, ako sa správala macocha k Popoluške.

Reportáž zo Štrbského plesa. Necháme si ho zničiť? VLADIMÍR ŠIMÍČEK/AFP/PROFIMEDIA Areálu Štrbského plesa hrozí masívna stavebná činnosť. Veľká časť obyvateľov Štrby sa obáva devastácie vzácneho územia.

aj Popoluška bola, tak ako sú Vysoké Tatry, krásna, a práve táto krása sa stala zdrojom napätia, ktoré je medzi obyvateľmi Štrby. Do jej katastrálneho územia totiž patria niektoré z najlukratívnejších miest miniveľhôr. Štrbské Pleso je v centre sporu medzi jeho ochrancami a developermi a v týchto dňoch sa hrá o jeho osud a budúcu podobu.

Na jednej strane stoja podnikatelia, starosta Štrby a časť obyvateľov, ktorí chcú povolenie ďalšej výstavby, lebo v nej vidia zdroj budúcich ziskov a dividend; na strane druhej stoja znepokojení občania, ktorí argumentujú, že nezmyselná výstavba lokalitu trvalo poškodí. Ešte nie je nič rozhodnuté. Zatiaľ.

pleso, ktoré tu nemuselo byť

Na úvod trochu z histórie. V polovici 19. storočia si važeckí a štrbskí urbárnici mysleli, že toto jazero nebude mať pre nich žiadnu cenu, a tak vážne uvažovali, že ho vypustia a na jeho mieste vytvoria pasienky pre svoje stáda. Našťastie k tomu nedošlo a jazero zostalo v majetku rodiny Szentiványiovcov. Urbárnici dostali do vlastníctva pozemky na inom mieste.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite