Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zavládol sociálny dištanc. V Bratislave by mohli nakrúcať post-apokalyptický film (fotoreportáž)

.matúš Dávid .boris Németh .reportáže

Muži v bielych plášťoch dezinfikujú MHD, kostoly sú zamknuté, javiská a prednáškové sály tiež zívajú prázdnotou. Na piatich miestach v metropole Slovenska sme zisťovali, ako boj s koronavírusom obrátil naruby každodenné životy bežných ľudí.

Zavládol sociálny dištanc. V Bratislave by mohli nakrúcať post-apokalyptický film (fotoreportáž) Boris Németh 11. marec 2020 Bratislava: Pracovníci v bielych plášťoch a s maskami na tvárach niekoľko dní dezinfikovali vozidlá MHD vo vozovni Jurajov dvor.

v areáli vozovne Jurajov dvor v bratislavskom Novom Meste je rušnejšie než obyčajne. Do autobusu mestskej hromadnej dopravy, ktorý stojí v jednej z garáží, vstupujú dvaja muži v bielych plášťoch s kapucňami. Na tvárach majú masky a na rukách gumené rukavice. Pripomínajú vedcov z mikrobiologického laboratória. Pravdou je, že ich sem priviedol šíriaci sa koronavírus. Neprišli ho však skúmať, ale zničiť.

Jeden z mužov drží v ruke malý aerosólový generátor. Je to elektrický prístroj s bielou nádobou ako stredne veľký hrniec. S niečím podobným, len bez pripojenia k elektrine, by sa dali striekať zemiaky proti mandelinkám. Keď stroj zapne, zahučí a po interiéri autobusu sa začne rozliezať biela hmla.

Ľahký opar preniká do každého kúta autobusu, pod sedadlá aj do záhybov, kde by sa handra pri ručnom čistení nedostala. Takto experti vykonávajú dezinfekciu vozidiel bratislavskej MHD. Robia to metódou zahmlievania na báze dezinfekčnej látky s obsahom nanočastíc striebra. Ide o špeciálnu dezinfekciu so zosilnenými účinkami nad rámec klasických opatrení, ktoré sú v réžii upratovacej spoločnosti.

„Na bežných zastávkach vodiči MHD po novom automaticky otvárajú všetky dvere vozidiel.“

„Držadlá, tyče, okenné lišty či tlačidlá vo vozidlách štandardne čistíme prípravkami každý deň a raz mesačne dezinfikujeme celý interiér, vrátane podlahy, okien a stropu. Pre šíriacu sa nákazu novým druhom koronavírusu sme zvýšili periodicitu komplexnej dezinfekcie na dvakrát mesačne,“ vysvetľuje hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová. Za niekoľko dní takto vydezinfikovali všetkých vyše osemsto autobusov, električiek a trolejbusov.

Pacientkou s potvrdeným ochorením COVID-19 na území Slovenska je aj jedna z vodičiek električky, ktorá v dopravnom podniku pôsobí na kratší pracovný čas. Pravdepodobne sa nakazila počas nedávnej cesty do zahraničia. Kolegovia, ktorí s ňou prišli do blízkeho kontaktu, skončili v preventívnej karanténe. Šanca na ďalší prenos choroby je však minimálna.

„Pre zamestnancov sme zabezpečili dezinfekciu na ruky a vodiči dostali aj gél na ruky spolu s utierkami a tiež dezinfekčný prostriedok na držadlá či dopytové tlačidlá, ktorý môžu využívať počas služby,“ dodáva Volfová. Na bežných zastávkach vodiči po novom automaticky otvárajú všetky dvere vozidiel, aby sa cestujúci zbytočne nemuseli dotýkať tlačidiel.

Pri zastávkach na znamenie však treba aj naďalej zazvoniť.

10. marec 2020 Bratislava: Najbližšie dva týždne sa veriaci nebudú môcť pomodliť ani v Kostole Najsvätejšej Trojice v podhradí pri Dunaji. BORIS NÉMETH10. marec 2020 Bratislava: Najbližšie dva týždne sa veriaci nebudú môcť pomodliť ani v Kostole Najsvätejšej Trojice v podhradí pri Dunaji.

jóbova zvesť v podhradí

Je krátko pred piatou hodinou podvečer. Po rušnej ceste pri Dunaji uháňajú autá, ľudia sa vracajú z práce domov. Pred Kostolom Najsvätejšej Trojice na Žižkovej ulici v Starom Meste postáva starší pán a čosi oznamuje prichodiacim.

Malý barokový kostolík, ktorý má za chrbtom, je jednou z mála stavieb v niekdajšej osade Zuckermandel, ktoré unikli necitlivej demolácii komunistických inžinierov v 60. rokoch minulého storočia.

„Som posledným obyvateľom pôvodného bratislavského podhradia. Naša rodina odchádzala zo Žižkovej ulice medzi poslednými, ale kostolíku, oproti ktorému sme bývali, som ostal verný.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite