Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slušné Slovensko na roadtripe

.peter Bálik .reportáže

Boli v tých najodľahlejších kútoch, rozprávali sa s ľuďmi v mestečkách a dedinách. Ľudia chcú zmenu, ale ešte nevedia akú, hovorí iniciatíva Za slušné Slovensko, ktorá je vo februári na dlhej ceste našou krajinou.

Slušné Slovensko na roadtripe MAREK MOLNÁR Jano Gálik a Jakub Kratochvíl z iniciatívy Za slušné Slovensko sa v Gregorovciach stretli so Zlaticou Kušnírovou. Aktivisti neskôr zapálili sviečky na hrobe Martiny Kušnírovej na miestnom cintoríne.

keď sa Andrej Bán pred ostatnými parlamentnými voľbami vydal po strednom Slovensku, vrátil sa s poznaním, že Kotlebova ĽSNS sa dostane do parlamentu. Málokto mu veril, no mal pravdu. Iniciatíva Za slušné Slovensko je na ceste po Slovensku už od 1. februára. Aká nálada panuje v slovenských regiónoch tentoraz? 

„Ľudia chcú zmenu. Určite nechcú to, čo tu bolo, ale nevedia presne čo,“ hovorí Jakub Kratochvíl. Sedíme v krčme na bardejovskom sídlisku, iniciatíva má práve po besede v miestom kultúrnom centre. Posádka vozidla, do ktorej patrí Jakub Kratochvíl, Jano Gálik, Tomáš Hallon, Maťa Výhonská a Tadeáš Múdry, je v rôznych obmenách na ceste už desiaty deň. Stihli už takto precestovať južné Slovensko a väčšinu východoslovenských miest a dedín. Medzitým skupinu načas opustila Eva Lavríková a nahradila ju Juliána Horváthová.

Na ich roadtripe, ako tomu hovoria, ich zarazilo viacero vecí. Všimli si, že ľuďom prekáža, že sa politici medzi sebou stále hádajú a zabúdajú na ich problémy. Jakub je nahnevaný na opozičné strany, ktoré by mali byť nositeľmi zmeny, no v regiónoch sa ukázali len tri mesiace pred voľbami. Často sa stretli s tým, že ľudia v regiónoch si ani nevšimli, že existuje nejaké PS/Spolu. Mladá sila smerom na východ akosi slabne. Nie náhodou potom toto miesto zapĺňajú extrémisti. 

Iniciatíva Za slušné Slovensko vznikla krátko po vražde Jána a Martiny. Najprv organizovala mítingy po slovenských mestách, teraz svoju pozornosť preniesla do regiónov. To, čo odznelo na námestiach – nádej na zmenu po vláde Smeru, boj proti korupcii a obnovu štátnych inštitúcií, reformovanie školstva či zdravotníctva –, teraz šíria v odľahlejších kútoch Slovenska. Na cestu sa vydali už pred prezidentskými voľbami. Stretávajú sa s ľuďmi na uliciach, rozprávajú sa s nimi, rozdávajú svoje noviny a robia diskusie. Aktivisti nepropagujú nijakú politickú stranu, len chcú ľudí povzbudiť, aby išli voliť. A ak sa dá, nech volia strany, ktoré sú za pozitívnu zmenu. 

zachmúrený Bardejov

Po nočnej debate sa budíme do studeného rána. Aktivisti roznesú pred železničnou stanicou desiatky novín. Tomášovi sa Bardejovčania zdajú akísi zachmúrení. „Aj ty by si bol zachmúrený, keby si musel ísť v pondelok ráno do práce,“ odpovedá mu Jakub. Trefná poznámka, no podľa Tomáša platí pravidlo, že čím viac idú na východ, tým sa o ich noviny zaujíma menej ľudí. Jednu dôležitú zmenu však badať. Stretli už stovky ľudí, no iba raz natrafili na negatívnu reakciu, keď na nich nakričal jeden muž. Pred prezidentskými voľbami sa so zlobou stretávali častejšie. 

„Ľudia chcú zmenu. Určite nechcú to, čo tu bolo, ale nevedia presne čo.“

Našou druhou zastávkou je Stará Ľubovna. Na Cirkevnom gymnáziu sv. Vojtecha je naplánovaná diskusia so študentmi prvovoličmi. Jej hosťom je Martin Čupka bývalý podporovateľ Kotlebu. Ľubovnianske gymnázium je jednou z mála škôl, ktoré odpovedali na ich ponuku na diskusiu. Väčšina škôl nechce pustiť aktivistov ďalej: buď sa boja, alebo si nechcú robiť problémy. Nie však tento gympel. Keď sa tu nedávno konali simulované študentské voľby, zo 140 študentov kotlebovci dostali len deväť hlasov. Škola si vydýchla, čakali, že to bude horšie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite