Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

„Bio kravy“ nesmú mať stres, dojnice z maštale milujú stereotyp. Reportáž z farmy a ekobitúnku

.matúš Dávid .reportáže .reportáž

Slováci akoby si odvykli od rázu poctivého vidieka. Jedným smrdí dobytok, ďalším je zas traktor príliš hlučný. Dedina však nemá byť len romantikou, vravia farmári z južného a stredného Slovenska. Zašli sme za nimi, aby nám ukázali, kde sa začína cesta kravského mlieka a hovädzieho mäsa na náš stôl.

„Bio kravy“ nesmú mať stres, dojnice z maštale milujú stereotyp. Reportáž z farmy a ekobitúnku BORIS NÉMETH

v bielej plastovej búde, veľkej asi ako poľská fiatka, leží na stelivovej slame strakaté teľa. Na svet prišlo len pred pár dňami, na farme v juhoslovenskej obci Bánov. Uprene na nás hľadí a sem-tam zamrví slaboružovým ňufákom.

Keď sa priblížime a začne cvakať fotoaparát, mláďa rezko vyskočí na roztrasené nohy, akoby na nich stálo po prvý raz. Nešikovne narazí do kovovej ohrádky, rachotom vyruší susedy ležiace povedľa, a potom sa znovu ukryje v prítmí dočasného príbytku.

Pomedzi búdy určené na odchov teliat počas prvých dvoch mesiacov života sa k nám blíži mladá opatrovateľka Lívia, za sebou ťahá vozík plný novej slamy. Na mieste, ktorému tunajší hovoria aj kravská škôlka, sa už od rána stará o najmladšie prírastky hovädzieho dobytka.

Keď sa priblížime k bielej búde a začne cvakať fotoaparát, teľa rezko vyskočí na nohy. Nešikovne narazí do ohrádky a rachotom vyruší susedy ležiace povedľa.Boris NémethKeď sa priblížime k bielej búde a začne cvakať fotoaparát, teľa rezko vyskočí na nohy. Nešikovne narazí do ohrádky a rachotom vyruší susedy ležiace povedľa.

Kŕmi ich a vymieňa im podstielky. „Prišla som len na záskok za kolegyňu. Absolvovala som Strednú odbornú školu veterinárnu v Nitre a pokračovať by som chcela na poľnohospodárskej univerzite, štúdiom manažmentu živočíšnej výroby,“ hovorí 24-ročná rodáčka z neďalekých Tvrdošoviec.

Bánovská farma je jedno z dvoch stredísk živočíšnej výroby spoločnosti Poľnohospodár Nové Zámky. Prioritou spoločnosti, ktorá hospodári na Podunajskej nížine, je síce rastlinná výroba, no venujú sa aj chovu výkrmového dobytka, najmä kráv s trhovou produkciou mlieka.

Z tisícšesťsto kusov holštajnského hovädzieho dobytka tvoria dojnice asi polovicu. Spolu dajú farmárom za deň viac ako 22-tisíc litrov mlieka, vďaka čomu je novozámocký Poľnohospodár v súčasnosti jednotkou spomedzi top dvesto mliečnymi farmami na Slovensku.

„Krava je veľmi skromný tvor, ktorému vyhovuje stereotyp, pohoda a pokoj.“

O stojedenásť kilometrov ďalej na severovýchod, v náručí Štiavnických a Kremnických vrchov, leží obec Turová. Hneď pri vstupe do dediny, po ľavej strane v smere od Zvolena, sa už niekoľko rokov nachádza Ekofarma a ekologický bitúnok.

Špecializuje sa na produkciu hovädzieho mäsa v bio kvalite, a tak tam porážajú iba zvieratá, ktoré boli odchované ekologickými spôsobom. Pri vstupe do areálu niekdajšieho družstva si nás pozorne premeriava neveľké stádo hnedých kráv a býkov.

Kravy na ekofarme v obci Turová na strednom Slovensku sa väčšinu roka voľne pohybujú v prirodzenom prostredí pod holým nebom a spásajú pasienky.Boris NémethKravy na ekofarme v obci Turová na strednom Slovensku sa väčšinu roka voľne pohybujú v prirodzenom prostredí pod holým nebom a spásajú pasienky.

Hrdo ležia alebo nehybne postávajú na zelenej tráve, akoby premýšľali, či im ako prišelci stojíme za vyrušenie. Maštaľ majú za chrbtom a ani im nenapadne vrátiť sa tam, veď do zimy je ešte ďaleko.

„Snažíme sa maximálne využiť danosti okolitej prírody. Väčšinu roka u nás dobytok nie je zatvorený, počas siedmich mesiacov sa voľne pohybuje v prirodzenom prostredí pod holým nebom a spása pasienky s rozlohou viac ako 250 hektárov. Do kravína ho sťahujeme až na zimu. Okrem toho dbáme o zachovanie citovej väzby medzi kravou a teľaťom, neoddeľujeme ich od seba, pretože nám veľmi záleží na budovaní materských vlastností kráv,“ vysvetľuje zakladateľ ekofarmy Peter Badiar.

„Novozámocký Poľnohospodár je v súčasnosti jednotkou spomedzi top dvesto mliečnymi farmami na Slovensku.“

Tak ako poľnohospodári z Nových Zámkov a okolia, aj on dennodenne zápasí s mnohými prekážkami, ktorým čelia slovenskí farmári.

A nejde pritom len o komplikované dotačné systémy z dielne štátnych úradov, vrtochy nepredvídateľného počasia či kvantá krkolomných predpisov, ktoré patria medzi najprísnejšie v Európe.

Bánovská farma je jedno z dvoch stredísk živočíšnej výroby spoločnosti Poľnohospodár Nové Zámky, ktorá hospodári na Podunajskej nížine.Boris NémethBánovská farma je jedno z dvoch stredísk živočíšnej výroby spoločnosti Poľnohospodár Nové Zámky, ktorá hospodári na Podunajskej nížine.

Čo je ešte zarážajúcejšie, od ľudí naokolo sa im vraj dostáva čoraz menej pochopenia. Slováci by chceli jesť kvalitné regionálne potraviny, no pritom akoby nadobudli pocit, že vidiek má byť dnes rezervovaný už len pre tichú romantiku a oddych.

Zašli sme preto tam, kde sa začína cesta kravského mlieka a hovädzieho mäsa na náš stôl. Poľnohospodári z dvoch rozdielnych fariem nás previedli svojimi gruntami a ukázali, čo všetko sa skrýva za ich každodennou rutinou.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite