Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čistý komín nevyhorí

.anton Vydra .reportáže .fotoreportáž

V talianskych Alpách sa konalo stretnutie kominárov z celého sveta. Zúčastnil sa na ňom i prezident Komory Kominárov Slovenska a zároveň starosta Drahoviec Miroslav Ledecký. Čo robia súčasní kominári, akým činnostiam sa venujú a prečo stále prinášajú šťastie?

Čistý komín nevyhorí BORIS NÉMETH Dedinkou Santa Maria Maggiore pochodovalo viac ako tisíc kominárov z celého sveta, medzi nimi aj Slováci. Tradičné Svetové stretnutie kominárov sa tento rok konalo 30. augusta až 2. septembra v talianskom regióne Piemont.

práve si sa vrátil zo Svetového stretnutia kominárov (International Meeting of Chimney Sweeps), ktoré sa každoročne koná v talianskych Alpách, v Piemonte v dedinke Santa Maria Maggiore. 

Bol to už 38. ročník a zo Slovenska sme tam už boli tretíkrát. Tradiční kominári z tej oblasti boli oblečení presne tak, ako kedysi môj dedo: menčestrové nohavice, flanelová košeľa, sveter s véčkom, čapica a kefa. Ich kefy boli väčšie než naše, lebo tamojšie komíny majú priemer niekedy aj pol metra. 

Komíny sú tam kamenné rovnako ako strechy a na každom komíne je umiestnený antikorový kominárik. Keď chodil kominár po dedine, vykrikoval Spazzacamino! a to ostalo aj pri tej slávnosti ako pozdrav, takže keď mestečkom prechádzali kominári z každej krajiny, vykrikovali to isté a rozdávali deťom cukríky. Tých sa tam musela rozdať asi tona, možno aj viac, boli tam fúriky plné cukríkov. A to nehovorím o rôznych ďalších artikloch: farebné šatky, odznaky a podobne.

koľko kominárov tam bolo?

Asi tisíc z celého sveta. Ľudí, ktorí prišli na túto slávnosť, bolo desaťkrát viac. Všetko je tam vtedy plné, hotely sú obsadené. Prvý deň sa ide k soche malého kominárika, pri ktorej sa zástupcovia každej krajiny odfotia, zaznejú tam nejaké prejavy, vystupujú deti. Ďalšie dni je to o oslavách, jedle, pití, dychovkách. Nikto tam nie je čistý, každý je zafúľaný od sadzí a ak by si bol čo i len trochu čistý, niekto sa už nájde, kto ťa tými sadzami pofarbí. Posledný deň ide mestečkom kominársky sprievod. V ňom sú len akreditovaní kominári, ktorí reprezentujú konkrétnu krajinu.

okrem tohto podujatia bývajú aj iné stretnutia kominárov?

Týždeň predtým býva stretnutie prezidentov kominárskych komôr, no to je omnoho odbornejšie podujatie medzinárodnej organizácie ESCHFOE, pod ktorú patríme a ktorá má aj svojho prezidenta pre všetky komory. Spravidla to býva Nemec, pretože tí majú v tejto organizácii najväčšie zastúpenie. Naposledy bolo takéto stretnutie vo Švédsku, budúci rok sa bude konať v Česku. A asi dva týždne po Santa Maria Maggiore je ešte iná podobná udalosť, ktorú však majú ženy.

„Naše tradičné oblečenie je kominárska čapica a šatka na krku.“

ženy?

Áno, lebo aj ženy sú kominárky. Aj u nás ich máme a sú to dokonca inžinierky.

ty si starosta obce a zároveň kominár. To sa dá?

Som vyučený klampiar a po revolúcii za mnou chodili majstri kominári, ktorí potrebovali s niečím pomôcť. Páčilo sa mi, že každý deň a každú hodinu chodili niekam inam, nielen stále do svojej dielne. To mi imponovalo, takže keď sa v roku 2000 otvoril kominársky kurz, ihneď som sa prihlásil. Nebolo to na začiatku ľahké, lebo na to bolo treba splniť viacero podmienok, ale podarilo sa, stal som sa cechmajstrom pre Trnavský kraj a dnes som prezidentom Komory Kominárov Slovenska.

Na komínoch v talianskom mestečku Santa Maria Maggiore býva tradične umiestnený antikorový kominár ako symbol starostlivosti o bezpečnosť.BORIS NÉMETHNa komínoch v talianskom mestečku Santa Maria Maggiore býva tradične umiestnený antikorový kominár ako symbol starostlivosti o bezpečnosť.

koľko kominárov patrí do vašej komory na Slovensku?

Evidujeme asi dvesto kominárov. No v kominárstve existujú dve sekcie: najprv takí, ktorí sa vyučia, a chodia vymetať komíny. Po troch rokoch činnosti sa títo kominári môžu prihlásiť na vyššiu formu vzdelávania a stať sa revíznymi technikmi. 

Títo síce tiež stále vymetajú komíny, no s okrúhlou pečiatkou už dávajú aj povolenia na stavbu, opravu alebo rekonštrukciu komínov. Podľa komínového štítka vedia určiť, aký spotrebič má byť na komín pripojený, pod akým tlakom a v akej vzdialenosti od spotrebiča, či je ohňovzdorný, nasiakavý a podobne. 

Tu je dôležitá otázka bezpečnosti a poistenia v prípade požiarov. Je na majiteľovi objektu, či má schválenú revíznu správu o stave komína. Ak by sa niečo stalo a hoci by aj požiar nespôsobil zlý komín či spotrebič, ak nemá revíznu prehliadku, poisťovňa automaticky odčíta majiteľovi objektu možno aj tridsať percent z celkovej sumy poistenia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite