Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Letná chvilka pro demokracii

.dávid Pásztor .reportáže .reportáž

„Kde domov můj, kde domov můj“ – takmer v jednom momente začal vyše štvrťmiliónový dav na pražskej Letnej spievať českú hymnu. Od roku 1989 sa v Česku nikdy nezišlo na jednom proteste toľko ľudí. Boli sme pri tom.

Letná chvilka pro demokracii JAN ZÁTORSKÝ/MAFRA/PROFIMEDIA 23. jún 2019 Praha: Demonštráciu na Letnej zorganizoval spolok Milion chvilek pro demokracii. Mikuláš Minář a Benjamin Roll v popredí spievajú českú hymnu.

olomouc, 12:30. Do začiatku veľkej demonštrácie zostávajú štyri hodiny. Na jeden z množstva beznádejne vypredaných vlakov čaká na peróne asi stovka ľudí, medzi nimi aj dvojica chalanov, ktorí držia transparent s nápisom „Olomouc chce demisi!“.

Sedemnásťročný Matyáš a osemnásťročný Matěj. „Je pre nás neprijateľné, aby mal ktokoľvek v rukách tak veľa moci, a už vôbec nie človek ako Andrej Babiš,“ hovorí Matěj. „Demonštrácie sú tiež súčasťou demokracie a to, že bol niekto zvolený s 30 percentami, ešte neznamená, že má väčšinu a tá druhá strana, ktorá ho nevolila, teraz bude ticho čakať na ďalšie voľby.“

Ľudia prichádzali do českej metropoly naozaj odvšadiaľ. Martin z Tábora prišiel do Prahy tretíkrát za sebou. „Nepáči sa mi, čo robí premiér Babiš ani to, kam smeruje politika. Máme za predsedu vlády eštebáka, čo je neprípustné.“ 

Demonštráciu s názvom Letná – Je to na nás zorganizoval spolok Milion chvilek pro demokracii, ktorý sa už vyše roka pohybuje na českej občianskej sfére. Názov odvodili z predvolebného videa Andreja Babiša, kde miliardár slovenského pôvodu hovoril o „nájdení si chvíľky pre jeho zmluvu s občanmi“.

Tak vzniklo napríklad aj Milion chvilek pro Andreje. Spočiatku sa sústredili na zbieranie vysnívaného milióna podpisov, čo sa im za sto dní splniť nepodarilo. Prečo vysnívaných? Lebo Babiš vydal predvolebnú knihu s názvom „O čem sním, když spím“. 

Milion chvilek dnes reprezentujú dvaja študenti Teologickej fakulty Karlovej Univerzity v Prahe Benjamin Roll a Mikuláš Minář, ktorý je predsedom spolku. Za rok sa z nich pre istú časť českej spoločnosti stali nepriatelia numero uno. Nižší štátny úradník a hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček označuje ich spolok za „Milion chvilek nenávisti“. Menej úspešný syn bývalého českého premiéra a niekdajšieho prezidenta Václava Klausa, Václava Klaus junior, ich zase označuje za zhrzených, vraj „nemajú čo robiť a mali by sa najskôr snažiť aspoň doštudovať a nájsť si normálnu prácu, pretože organizovanie demonštrácií sa za prácu nedá označovať“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite