Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kotleba zmenil rétoriku, nie obsah

.jakub Drábik .reportáže

Odborníkovi z Historického ústavu SAV na nacistickú a fašistickú ideológiu sme pustili nahrávku z predvolebného mítingu Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko. Tu je jeho reakcia:

fašizmus je ideológia založená na emóciách, nie na racionálnych faktoch. Kotleba a jeho spolurečníci sa svojimi výrokmi celkom jasne snažia vyvolať strach, dojem kolabujúcej Európy, hovoria o horiacich mestách a katedrálach, o konfliktoch, znásilneniach a podobne. Pravda je taká, že kriminalita v Európe vo všeobecnosti klesá, napríklad Nemecko, ktoré toľko spomínajú a ktoré by malo podľa ich rétoriky byť na pokraji úplného kolapsu, vykazuje najnižšie hodnoty kriminality od roku 1992. Snaha vyvolať strach a zjednotiť hnutie či národ proti nejakému domnelému alebo reálnemu nepriateľovi je jedna z najtypickejších propagandistických techník fašistov. Symptomatické sú tiež reči o dekadencii európskej kultúry a o niekom alebo niečom, čo „chystá zánik európskej kultúry“. Fašisti boli dekadenciou v kultúre vždy priam posadnutí, národ i jeho kultúra mali byť očistené. 

Samozrejme, po predchádzajúcich bohatých skúsenostiach už pri oficiálnych prejavoch a v oficiálnej rétorike členov Kotleba-ĽS NS nenájdeme nič, čo by ich z právneho hľadiska mohlo usvedčiť z fašizmu, na to si dávajú pozor. Podobne to bolo i pri mítingu v Čadci. Očakávať, že budú hovoriť o potrebe nahradiť demokraciu iným, lepším systémom, by bolo asi naivné. Fašizmus sa po drvivej porážke vo vojne musel transformovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite