Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Reportáž z Kyjeva: Ako odkaz Majdanu zablúdil na mrznúcej križovatke

.matúš Dávid .reportáže .politika

Prvé kolo prezidentských volieb na Ukrajine postavilo voličov do nezávideniahodnej situácie. Jedni hlasovali sklamaní, ďalší plní neistoty alebo znechutenia. Kampaň pod drobnohľadom vplyvných oligarchov síce otvorila mnohé otázky, no odpovede neponúkla. Kam kráča náš sused?

Reportáž z Kyjeva: Ako odkaz Majdanu zablúdil na mrznúcej križovatke SERGEJ GAPON/AFP/PROFIMEDIA 28. marec 2019 Kyjev, Ukrajina: Podporovateľ bývalej premiérky a súčasnej prezidentskej kandidátky Julije Tymošenkovej ukazuje tri dni pred voľbami víťazné gesto.

v Kyjeve sa prudko ochladilo, no vraj je to naposledy pred jarným oteplením. Na rozľahlé Námestie nezávislosti padá hustý dážď so snehom a tých pár trávnatých plôch naokolo okamžite zafarbí dobiela. Kráčam hore ulicou Hrdinov Nebeskej stovky. Napravo sa z Majdanu hrdo výši ikonický pamätník, po ľavej strane míňam pamätníky s portrétmi zastrelených účastníkov Revolúcie dôstojnosti. Už onedlho má na tomto mieste vyrásť nová dlhá aleja s národným pamätníkom a múzeom.

Nedávno totiž uplynulo päť rokov od tragických dní, keď počas Euromajdanu zomrelo vyše sto protestujúcich. Zabili ich iba preto, lebo sa odvážili vzoprieť útlaku skorumpovanej moci a bojovať za slobodu a nezávislosť od kremeľských bábok či samotnej Moskvy.

„Stála som tu a protestovala od samého začiatku masových demonštrácií v novembri 2013,“ hovorí mi 26-ročná Viktoriia Zabiian pôvodom zo Stakhanova v Luhanskej oblasti. Ako dobrovoľníčka najskôr pripravovala občerstvenie, a keď udreli tuhé mrazy, rozdávala mužom na barikádach suché oblečenie.

Až s odstupom času si uvedomila, aké to bolo desivé a čo všetko sa jej mohlo stať. K pomoci na Majdane ju nepriviedla iba túžba po lepšej krajine: „Bola som veľmi naštvaná, keď vtedajší prezident Viktor Janukovyč odmietol podpísať dohodu s Európskou úniou. Cítila som obrovský hnev a sklamanie,“ hovorí Viktoriia, podľa ktorej si však vtedy Ukrajinci uvedomili, že viac nemôžu mlčať.

Vyštudovaná politologička bola v rodnom meste naposledy na jar 2014, keď proruskí separatisti s podporou Putinovho režimu a jeho armády začínali okupovať východnú časť Ukrajiny. Zabrániť im v tom a vrátiť im ukradnutý domov chcel aj kuchár Leonid Ostaltsev.

keď pizza lieči veteránov

„Bolo mojou povinnosťou chrániť krajinu. Keď separatisti zostrelili lietadlo s našimi vojakmi, išiel som na regrutačné stredisko a povedal som, že chcem ísť bojovať,“ hovorí Ostaltsev, Ukrajinec, ktorý sa ako dobrovoľník krátko po ruskej anexii Krymu zapojil do konfliktu na Donbase. Už vyše tri roky je z neho majiteľ reťazca pizzerií a kaviarní v Kyjeve. Podniká a pomáha vojnovým veteránom s návratom do bežného života. Sám totiž vie, čo všetko to obnáša.

Bradatý silák s neprehliadnuteľnými tetovaniami má jednu z reštaurácií vyzdobenú stovkami vojenských nášiviek, spomienkovými predmetmi či fotografiami z frontu, na ktorom strávil takmer rok. „Nebyť Ruska, mohli sme tú vojnu skončiť hneď v lete 2014. Kľúč od jej zastavenia mal však už vtedy v rukách Vladimir Putin,“ myslí si 32-ročný Leonid. Podobne podľa prieskumov verejnej mienky dnes premýšľa väčšina Ukrajincov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite