Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kam Utekáč?

.andrej Bán .reportáže

Všetkým, ktorí nechápu nostalgiu mnohých Slovákov za socializmom, možno odporučiť výlet do kedysi slávneho sklárskeho mestečka v Slovenskom rudohorí. Volá sa príznačne Utekáč.

Kam Utekáč? ANDREJ BÁN Areál bývalých sklární pripomína podľa starostu Miroslava Barutiaka Černobyľ.

na úvod čo-to z geografie. Utekáč leží v okrese Poltár... nič? Skúsime to teda od severu. Ide sa tam po zúfalo rozbitej ceste z Lomu nad Rimavicou... opäť sa nechytáte? Dobre, ostaňme pri tom, že Utekáč leží v samom srdci Banskobystrického kraja.

tak trochu Černobyľ či Aleppo

„Černobyľ je v lepšom stave,“ precedí pomedzi zuby starosta Miroslav Barutiak (nezávislý) a dodá viac menej pre seba: „Vyzerá to tu ako v Sýrii.“

A skutočne. Ak starosta privolí a odomkne vám bránu do areálu (bývalých) sklární, tak vás premkne pocit, že sú tu v kroví či na poschodí zabudnutí bojovníci, možno džihádisti, o to viac, ak ste vojnový reportér. Zničené, na betón „oholené“ budovy, komíny čo trčia ako pahýle či ruiny hradu, na ďalšie využitie či do zberných surovín odvezený inventár, stroje a technológie. Je to vôbec možné? – pýtate sa. 

V tomto stave sú jedny z najslávnejších sklární bývalého Uhorska už takmer dve desiatky rokov. Začalo sa to, ako inak, mečiarovskou privatizáciou v roku 1995. K majetku sa aj tu výhodne dostala „domáca podnikateľská vrstva“, ktorá ho však (podobne ako inde) nedokázala spravovať, a tak ho predala. Skráťme to: nastal aj z iných miest dôverne známy kolobeh úverov, podlžností, prebehlo päť či koľko konkurzov, až sa veci chopili dvaja správcovia konkurznej podstaty (pekný výraz, však?), jeden z Košíc, bez akéhokoľvek vzťahu k miestu. K sklárňam sa ako slepé kura k zrnu dostala z neznámych dôvodov obyvateľka neďalekej dedinky Rapovce. 

„Už spomínané serpentíny zo severu, od Lomu nad Rimavicou, neboli opravené od Husáka.“

„Potrebovali sa zbaviť dlhov, poplatiť veriteľom, a tak inventár, stroje rozpálili, zavolali si akýchsi Maďarov a všetko to odviezli,“ povedia vám v Utekáči miestni, radšej však anonymne.

zmiznú z povrchu zeme?

Je utorok obed, ruch či skôr pokoj na uliciach tejto obce s viac ako 900 obyvateľmi sa ničím nelíši, povedzme, od nedele rána. Už prostý pohľad zo starostovej pracovne na areál bývalých sklární, rozkradnutý po nie príliš úspešnej privatizácii v 90. rokoch, odhalí nemilosrdnú realitu. Ozaj to tu vyzerá ako po vojne.

Starosta Barutiak je vo funkcii iba štvrtý rok, prvé volebné obdobie, dal si však ambiciózny (a v dohľadnom čase iba ťažko splniteľný) cieľ. Rád by sa pričinil o to, aby za jeho éry odpudzujúci areál zmizol z povrchu zemského: „V sklárňach pracovali moji rodičia aj starí rodičia, cítim záväzok.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite