Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Keď anarchisti začnú podnikať

.filip Minich .reportáže

No-go zóna pri centre Atén sa pomaly mení na hipsterský raj a láka turistov. V priamom prenose tu vidno, ako sa hlavné mesto skrachovaného štátu postupne dostáva z najhoršej krízy. Grécko len minulý týždeň po ôsmich rokoch oficiálne opustilo euroval a krok po kroku sa stavia na vlastné nohy.

Keď anarchisti začnú podnikať DIMITRI MESSINIS/SITA Exarchia, kedysi obávané aténske geto, sa pomaly, ale isto mení na lákavú turistickú štvrť v srdci gréckej metropoly.

radšej sa tomu miestu vyhnite, ani my tam nechodíme. Takto ma svojho času pred aténskym námestím Omonia a jeho susediacou štvrťou Exarchia vystríhali domáci. Táto lokalita má povesť geta, kde neplatí zákon, nechodia tam policajti, kvitne tam prostitúcia, za bieleho dňa sa predávajú aj užívajú drogy a v rozpadnutých domoch squatujú anarchisti. Šli sme sa tam teda pozrieť, či to stále platí. Sú štyri hodiny popoludní a smerujeme k malému námestiu Exarchia, ktoré nesie rovnaké meno ako celá štvrť a de facto je jej centrom. Čím sme bližšie, tým sú domy viac posprejované. Väčšina obchodov a reštaurácií tu očividne skrachovala. Na fasádach a stĺpoch domov sú plagáty s radikálne ľavicovou tematikou. Zápach cítiť z každého rohu. V polorozpadnutých domoch vidíme prvé squaty. Na bráne jedného z nich je obrovské áčko v krúžku, pred domom sedia bradatí muži v čiernych tričkách a debatujú. Fotiť vraj nemáme. Ideme ďalej, oproti nám pomaly kráča muž z Afriky. „Chcete niečo?” veľavýznamne sa pýta. Slušne odmietame, pre drogy sme sem neprišli. Pri námestí v niektorých vybraných uličkách posedávajú v tieni stromov desiatky ďalších dílerov. Problémy však nerobia, minimálne za svetla. V celej tej bezútešnosti a chudobe je však jasne vidno jeden zaujímavý fenomén. Pomalý rozmach.

turistické geto

Obávaná štvrť sa totiž nenápadne mení. Kde-tu pribúdajú nové nezávislácke kaviarne, alternatívne bary, kiosky s pouličným jedlom či malé obchodíky s platňami a knihami. Časť anarchistov zrejme odložila Molotovove kokteily a marxistickú literatúru a pustila sa do biznisu. Oživenie v kombinácii s lacným bývaním a prenájmom priestorov automaticky láka aj umelcov, ktorí si tu otvárajú dielne a galérie.

„Z nočnej mory mesta sa čoskoro môže stať vyhľadávaná štvrť. Na jar tam napríklad čínsky investor za pár drobných kúpil sto bytov. Chce ich zrekonštruovať a prenajímať návštevníkom mesta.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite