Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Joan Baez 77

.martin Mojžiš .reportáže .reportáž

Vo štvrtok 29. marca spievala v bratislavskom Istropolise v rámci svojho rozlúčkového turné 77-ročná Joan Baez. A podobne ako pred takmer tridsiatimi rokmi, ani tentoraz nešlo len spev. Dôležité bolo aj to, čo povedala. A s kým sa stretla.

Joan Baez 77 BORIS NÉMETH Americká folková speváčka Joan Baez sa po koncerte v Bratislave stretla aj s organizátormi protestov Za slušné Slovensko.

festival populárnych piesní Bratislavská lýra bol v komunistickom Československu akousi výkladnou skriňou oficiálneho šoubiznisu. Okrem domácich intepretov na ňom vystupovali aj zahraniční hostia, dokonca aj zo skazeného Západu. V roku 1989 vystúpila na tomto festivale americká folková speváčka, občianska a mierová aktivistka Joan Baez.

Jej pozvanie nebol dobrý nápad. Štátna bezpečnosť si to uvedomovala už pred koncertom, eštebáci však nevedeli zistiť, čo konkrétne sa chystá. Dozvedeli sa to spolu s prítomnými divákmi až priamo z pódia. Približne v tretine svojho koncertu prečítala Joan Baez z papiera dve vety. Prvá z nich sa začínala takto: „Chcela by som venovať túto pieseň Charte ´77...“ 

Nasledoval obrovský potlesk, ktorý trval tak dlho, že sa ho speváčka pokúšala prerušiť slovami „I’m not finished.“ A potom pokračovala: ...nezávislému mierovému združeniu a Petru Cibulkovi. Zároveň tu vítam priateľov z Charty vrátane Václava Havla.“

„Prevrat, ktorý tu hrozí, bude mať pravdepodobne formu prevracania kabátov.“

Potom koncert pokračoval a po štvrťhodine pozvala Joan Baez na pódium Ivana Hoffmana. Ten začal spievať „Nech mi nehovoria, že mám vravieť hlasno, tí, čo tichým včera rozbíjali ústa“. V polovici pesničky mu vypli mikrofóny. To bolo v júni 1989. V novembri už Ivan Hoffman spieval na námestiach a nikto mu mikrofóny nevypínal. A v decembri sa Václav Havel stal prezidentom.

koncert

Aj minulý týždeň Joan Baez na pódiu nielen spievala, ale aj hovorila. Nie veľa, ale malo to svoju váhu. Pred jednou skladbou napríklad povedala, že je to typická folková pesnička, ktorá mohla vzniknúť aj pred dvesto rokmi. Je o mladom dievčati, ktoré zviedol miestny šľachtic, a keď bolo po všetkom, povedal jej, aby sa obliekla a išla. Lenže ona si už pri vyzliekaní všimla, kam si odložil svoju striebornú dýku, a tak ho ešte pred odchodom tou dýkou zabila. „Tá pesnička mohla vzniknúť aj pred dvesto rokmi,“ – povedala Joan Baez – „ale ten koniec nie. A hoci nie je celkom v súlade s mojou filozofiou nenásilia, je to dobrá pesnička“. Pesnička naozaj nebola zlá, ale ten úvod bol hádam ešte lepší.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite