Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prokuratúra vraj nenašla naše oznámenie

.andrej Bán .reportáže

Rozhovor s Lýdiou Šuchovou z občianskeho združenia Equity, ktoré sa dlhodobo angažuje v rómskych komunitách v Moldave nad Bodvou.

Prokuratúra vraj nenašla naše oznámenie Andrej Bán V osade na Budulovskej v Moldave na Bodvou býva asi tisíc ľudí. Práve tu bola pred štyrmi rokmi veľká policajná razia.

čo sa dialo pred štyrmi rokmi v osade na Budulovskej?

V stredu 19. júna 2013, štyri dni po upratovaní, na ktorom sme s manželom boli a kde došlo v noci ku konfliktu medzi osadníkmi a policajnou hliadkou, tam bola policajná razia. S manželom sme tam už neboli. Miestni mi celí rozrušení volali. Volala som do osady, ale na viacerých číslach mi nedvíhali. Až nakoniec mi na čísle jedného chlapca zodvihla jeho nariekajúca príbuzná, že on nie je doma, ale sú tam policajti, kukláči. Upokojovala som ju, aby mala pri sebe mobil. Skúšala som volať do všetkých televízií, aj splnomocnencovi Petrovi Pollákovi. Keď som na druhý deň hovorila s osadníkmi, tak ďalší známy, Milan Hudák mi vraví: teta, keď ma bili a ťahali, vraveli mi – a teraz si zavolaj kamarátov z Bratislavy a Bruselu! Pani, čo bývala vedľa, to tiež počula a podpísala svedectvo, že aj ona počula tieto výroky polície. Je to vo výpovediach, máme to aj v trestnom oznámení.

potom ste dali na policajtov trestné oznámenie?

Dávali sme podnet na inšpekciu, odkiaľ v auguste odpísali, že nič sa nestalo. Inšpekcia vtedy ani nekontaktovala osadníkov. Potom sme dali trestné oznámenie, ja som ho osobne odniesla do podateľne Generálnej prokuratúry. Štyri mesiace sa nič nedialo. Potom sme sa listom dotazovali, čo s ním je. Prišla veľmi prekvapujúca odpoveď. Vraj nenašli nami podané trestné oznámenie, na ktorom mám pritom pečiatku z podateľne. A že ak nám na tom ešte záleží, môžeme dať nové trestné oznámenie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite