Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obyčajný deň v Jeruzaleme

.michal Magušin .reportáže

Keď sa dostanete do Jeruzalema, Svätého mesta, kde sa začínajú najväčšie príbehy ľudstva, mali by ste sa pripraviť na to, že sa tu „dejú veci“.

Obyčajný deň v Jeruzaleme MAHMOUD ILLEAN/AP/PROFIMEDIA Ozbrojenci v uliciach Jeruzalema sú bežnou súčasťou každodenného života mesta.

keby ten deň pokračoval tak, ako začal, do denníka by sme si zapísali len pár vrúcnych slov o sviežom rannom behu jeruzalemským parčíkom pri hoteli King David, kde v tom čase ešte spal prezident Andrej Kiska na návšteve Izraela. Ďalšie riadky denníka by napĺňali dojmy z návštevy Múzea holokaustu Jad va-šem, osviežujúce výhľady do zelených údolí a pocit prosperity a mieru. Ale malo to byť inak.

zažili sme útok

„Z cesty, uhnite,“ kričal zdravotník na bicykli, zúrivo šliapuc do pedálov. V úzkej uličke jeruzalemského Starého mesta to vyzeralo tak, že pomoc medikov o chvíľu bude potrebovať on sám. Niektorým chodcom sa vyhol o milimetre. Keď za ním bežali dve skupiny policajtov s napätými tvárami, vedeli sme, že príjemné jeruzalemské popoludnie s ľahkým obedom a prechádzkou k islamskej svätyni al-Aksá je len ilúziou. Vojaci a zdravotník dobehli takmer celkom k Damašskej bráne, keď nám cestu zatarasilo niekoľko izraelských ozbrojencov. Práve vyháňali ľudí z ulice, na ktorej konci sa niečo stalo. Mladí chlapci, mohli mať okolo dvadsiatky, kričali, sácali neposlušných chodcov pred sebou a tvárili sa, že sa stalo niečo vážne. Nemali pritom ani štipku úcty ku kamere Eugena Kordu, ktorá preto natočila len zmätenú spleť nôh a tiel. „Vražda,“ odpovedal mi po mnohých dotieravých otázkach jeden z nich. Na krajoch ulice stáli arabsky vyzerajúci trhovníci. Ruky prekrížené na hrudi, v očiach nenávisť. „Zabili starú ženu. Bezdôvodne zabili ženu. Oni, izraelskí policajti,“ povedal nám jeden z nich.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite