Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vyše 30 % slovenských prvovoličov netuší, koho budú voliť. Skupina mladých im pomáha rozhodnúť sa zodpovedne

.redakcia .promotion

Mladí nielenže nevedia, koho voliť, aj ísť v týchto voľbách voliť chce až o 16 % menej prvovoličov, ako v tých posledných. To súvisí aj s tým, že im chýbajú základné vedomosti o voľbách alebo fungovaní slovenskej politiky. Prvovoliči a prvovoličky sú zároveň ľahšie ovplyvniteľní ako ostatné skupiny obyvateľov. Práve preto je zásadné, kto a ako sa s nimi o politike rozpráva.

Vyše 30 % slovenských prvovoličov netuší, koho budú voliť. Skupina mladých im pomáha rozhodnúť sa zodpovedne

V občianskom združení Zmudri vytvorili koncept vzdelávacej a nestraníckej príručky s názvom Politika Polopate, ktorú chcú bezplatne venovať stredným školám ešte pred septembrovými voľbami. Mladým ľuďom približuje, ako funguje politika na Slovensku, pomôže pochopiť, ako odolať populizmu a navedie ich, ako si overovať slová politikov. 

Podľa prieskumu SAV až štvrtina mladých ľudí vo veku 18-24 rokov nemá záujem o domácu politiku a vôbec nesleduje a nečíta o nej žiadne články.

V Zmudri sa už päť rokov venujeme tomu, ako zložité veci vysvetľovať mladým jednoducho. Snažíme sa tak vzbudiť u nich záujem o dianie okolo nich. Tento rok sme sa rozhodli ešte intenzívnejšie venovať téme fungovania politiky u nás, keďže sa v nej mladí často cítia úplne stratení,“ hovorí Martina Bolibruchová zo Zmudri. 

Príručku chcú vydať v čo najväčšom náklade, preto realizujú aj Donio kampaň, v ktorej si podporovatelia môžu vybrať, koľkí prvovoliči si vďaka nim príručku budú môcť prečítať. Tá zároveň obsahuje aj cvičenia a tipy pre učiteľov, ako témy politiky prinášať na hodiny nestranícky a pritom zaujímavo. 

Rozhodne nikomu nehovoríme, koho voliť a v celej príručke ani raz nezaznie jediný názov politickej strany, či meno politika alebo političky," hovorí Martina Bolibruchová z občianskeho združenia Zmudri, ktoré publikáciu pripravilo. Má za cieľ podporiť kritické myslenie a slobodné rozhodovanie sa u mladých ľudí.

S obsahom príručky Zmudri odborne pomáhal tím expertov a konzultantov, medzi ktorých patrí aj Tomáš Madleňák, politológ a novinár z Investigatívneho centra Jána Kuciaka a Erik Láštic, docent z Katedry politológie UK. Obsah pripravovali v rámci štúdia na ročnom vzdelávacom programe Sokratov inštitút. 

Zmudri od roku 2018 na základné a stredné školy prináša témy kritického myslenia, digitálnej bezpečnosti či fungovania štátu. Ich vzdelávacie videá prevzalo viac ako 10 000 učiteľov. Zároveň v roku 2022 vydali príručku kritického myslenia a digitálnej bezpečnosti, ktorá sa dodnes dostala do rúk vyše 15 000 žiakom a žiačkám. Aj preto sa pred voľbami opäť rozhodli pre tento formát, ktorý je pre učiteľov veľmi nápomocný a žiadaný. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite