Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mladým nadaným ľuďom kariérnu cestu môže uľahčiť grant

.sponzorované .promotion

Hoci talentovaným deťom a mládeži často nechýba vytrvalosť, ani chuť rozvíjať svoje nadanie, aby dosiahli výsledky, na ktoré majú predpoklady, potrebujú materiálne zabezpečenie. Už šestnásty rok im na tejto ceste poskytuje podporu grantový program Talenty Novej Európy (TNE).

Mladým nadaným ľuďom kariérnu cestu môže uľahčiť grant

potvrdzuje to aj príbeh mladej slovenskej vedkyne a lekárky Emílie Petríkovej, ktorá dnes pracuje v univerzitnej nemocnici v švajčiarskom Bazileji a venuje sa výskumu rakoviny pečene. Nadšenie pre vedecké bádanie objavila už vo veľmi skorom veku. Ešte na základnej škole si s pomocou rodičov zriadila improvizované laboratórium v spoločných priestoroch banskobystrického „paneláku“ a začala s výskumom rastlín.  Už o dva roky neskôr študovala rakovinové bunky v laboratóriu. Aby mohla naplno využiť všetky ponúkané možnosti, musela do svojho rozvoja investovať. V tom jej pomohol grant programu Talenty Novej Európy, ktorý je spoločným projektom spoločnosti SLOVNAFT, a.s. a Stredoeurópskej nadácie. 

štúdium v zahraničí vďaka grantu

Vďaka grantu TNE absolvovala Emília Petríková v Amerike výskumnú stáž na prestížnej Mayo Clinic. Pre jej ďalší rozvoj to malo zásadný význam. Naučila sa nové výskumné techniky na špičkovom pracovisku, ktoré je jedinečné aj v celosvetovom meradle, no predovšetkým spoznala ľudí, ktorí ju posunuli dopredu. „Keď človek robí to, čo nie je možno úplne bežné, tak sa stretne aj s tým, že nie každý to pochopí. Ak je to ešte aj v mladom veku, tak sa človek môže sám seba môže pýtať, či to, čo robí, je vôbec dobrý nápad. Ja som veľmi rada, že moje pochybnosti sa rozptýlili práve aj na stáži na Mayo Clinic, kde som stretla ľudí, ktorí ma inšpirovali svojím príbehom a stali sa mojimi mentormi. Začala som sa cítiť pochopená a viem sa vcítiť aj do iných ľudí, ktorí sa rozhodli pre inú cestu.“

Emília Petríková pracovala aj na výskume na univerzite v Heidelbergu a venovala sa tiež zlepšovaniu podmienok pre mladých výskumníkov v spolupráci s Európskou komisiou. Nie je preto prekvapením, že slovenská edícia časopisu Forbes ju zaradila do prestížneho rebríčka 30 pod 30, ktorý každoročne vyberá tých najperspektívnejších mladých ľudí.

šanca pre mladé talenty

Program Talenty Novej Európy podporuje mladé výnimočné talenty vo veku 8 až 25 rokov, ktoré vynikajú v niektorej z oblastí športu, umenia či vedy. „Talent je vraj len 5 % úspechu, zvyšok je tvrdá drina. Dôležitou súčasťou úspechu je však aj materiálna podpora. Aby sa mohli talentované a cieľavedomé deti a mladí ľudia zo sociálne znevýhodneného prostredia rozvíjať a pracovať na sebe, pomôžeme im so zabezpečením ich potrieb. Medzi nimi sa tvorí budúca elita spoločnosti, ktorá bude mať vplyv na chod a vnímanie krajiny. Verím, že takto spolu dokážeme veľa,“ vysvetľuje Anton Molnár, hovorca a riaditeľ Komunikácie spoločnosti Slovnaft. Za uplynulých 15 rokov programu získalo podporu viac ako 500 talentov v súhrnnej hodnote takmer 980 tisíc eur. V minulom roku si grant vo výške 66 000 eur rozdelilo 65 detí a mladých ľudí. Rovnaká suma je určená na prerozdelenie aj v tomto ročníku. Elektronickú prihlášku, požiadavky a konkrétne kritériá programu nájdu uchádzači na webovej stránke: www.tne.sk. Grantový program je otvorený do 31. marca 2023. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite