Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Šťastný domov inšpirovaný severským hygge štýlom

.sponzorované .promotion

Čo si predstavíte, keď sa povie hygge? Dáni týmto nenápadným slovkom označujú hneď celú škálu pocitov, ktoré nás robia šťastnými. Hygge sa často ukrýva v úplných maličkostiach. Môžeme ho nájsť počas popoludnia stráveného s rodinou, v spoločnosti obľúbenej knihy a šálky dobrej kávy alebo čisto len v útulnej domácej atmosfére, ktorá nás večer čo večer obklopuje.

Šťastný domov inšpirovaný severským hygge štýlom

Hygge je skrátka o pohodovom prístupe k životu, kedy si niečo krásne dokážeme nájsť v každom okamihu. Pre Dánov je hygge životným štýlom a zrejme práve vďaka nemu dokážu byť jedným z najšťastnejších národov na svete – napriek tomu, že žijú na mieste, kde vás večný dážď, vietor a nedostatok denného svetla môže ľahko vyviesť z miery.

1. Zapáľte teplo rodinného krbu

Len máločo vtlačí interiéru takú útulnú a pohodovú atmosféru ako zvuk praskajúceho dreva a príjemné teplo vychádzajúce z krbu. Pokiaľ patríte medzi šťastlivcov, ktorým veľkosť a dispozícia domu umožňuje obstaranie krbových kachlí na drevo, určite neváhajte. V opačnom prípade môžete trochu improvizovať, napríklad s elektrickým krbom, prípadne krbom na biolieh. Alebo si zapáľte aspoň pár sviečok, ktoré jemne prevoňajú celý interiér, a navyše vám poskytnú aj upokojujúci pohľad na plápolajúci plamienok. Pre ešte väčší efekt môžete siahnuť po modeloch so špeciálnymi drevenými knôtmi, ktoré po zapálení vydávajú charakteristický praskavý zvuk.

2. Vytvorte si svoj pokojný a útulný kútik

Základom hygge je pohodlie. Preto by nemal chýbať útulný kútik určený pre ničím nerušený odpočinok. Dáni pre neho dokonca majú názov – Hyggerkrog. Spravidla sa skladá z pohodlného kresla, menšieho stolíka určeného na odloženie hrnčeka, knihy a sviečky, teplej deky a stojacej lampy.

 

3. Atmosféru dokreslí tlmené svetlo a teplá deka

Lampy, lampičky, lampáše, svetelné reťaze a ďalšie zdroje tlmeného svetla sú v hygge bývaní veľmi populárne. Zvlášť počas dlhých zimných večerov, keď vám nedostatok svetla môže ľahko zhoršiť náladu. Nemenej dôležité sú potom aj doplnky, ktoré dotvárajú pocit útulnosti. Deku si kúpte nielen do relaxačného kútika, radšej ich majte k dispozícii hneď niekoľko. Najlepšie spolu s malými vankúšikmi, hrejivými koberčekmi a ďalšími doplnkami, ktoré akýmkoľvek spôsobom chránia pred nepohodlím a chladom.

4. Kúsok prírody do každého interiéru

Hygge je úzko späté aj s prírodou. Preto sú pre interiéry inšpirované týmto štýlom typické prírodné farby a materiály. Cieľom je zachovať čo možno najväčšiu vzdušnosť, preto sa často volia svetlejšie farby. Vo svetlých odtieňoch sa vyberá aj drevo, ktoré v hygge bývaní nemôže chýbať. Z ďalších materiálov sa potom objavujú aj najrôznejšie kožušiny alebo deky a doplnky z ovčej vlny, ktoré počas chladných zimných večerov zaručene zahrejú. Naopak „studené materiály“, ako sú sklo alebo kov, tu väčšinou nenájdete – aspoň nie vo väčšej miere. Prírodu potom prirodzene zastupujú aj najrôznejšie rastliny, bylinky a ďalšie živé dekorácie.

5. Nezabúdajte na obľúbené rituály

Tento bod už nesúvisí s bývaním ako takým, napriek tomu je dôležité ho spomenúť. Aby ste vo svojom živote boli skutočne šťastní, mali by ste si vždy nájsť čas na rituály, ktoré sú pre vás zdrojom radosti – či už je to ranná príprava obľúbenej filtrovanej kávy, popoludňajšia chvíľka s knihou, večerné posedenie s rodinou alebo víkendové varenie a pečenie obľúbeného dezertu .

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite