Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kotol na tuhé palivo? Vieme, ako vybrať ten najlepší

.sponzorované .promotion

Ak chcete mať počas chladných zimných mesiacov doma stabilnú teplotu a príjemné teplo, je najvyšší čas premyslieť si, ako a čím budete kúriť. My sme sa rozhodli pozrieť sa bližšie na kotly na tuhé palivo. Povieme vám o ich výhodách a nevýhodách – a nevynecháme ani tipy, ako vybrať ten najlepší.

Kotol na tuhé palivo? Vieme, ako vybrať ten najlepší

ktoré faktory ovplyvnia váš výber?

Kotol na tuhé palivo je dlhodobá investícia. Preto je niekoľko dôležitých vecí, na ktoré nesmiete pri výbere zabudnúť. Prvým faktorom je, samozrejme, cena – koľko môžete doň investovať? Koľko bude stáť palivo, s ktorým budete kúriť? Myslieť však musíte aj na náročnosť obsluhy. Ako často budete prikladať a zvládne kotol obsluhovať ktorýkoľvek člen domácnosti? Ďalším kritériom je tiež záťaž životného prostredia – akú emisnú triedu si vyberiete a ako zamedzíte úniku splodín?

moderné kotly na tuhé palivo sú efektívne a ekologické

Súčasné kotly na tuhé palivo sú veľmi účinné a efektívne – spaľovaním tuhých palív (drevo alebo uhlie) dochádza k premene na teplo, ktoré vás bude hriať počas dlhých zimných večerov. Tieto kotly nevypúšťajú takmer žiadne škodlivé látky, navyše vám môžu poskytnúť dlhší čas horenia paliva na jedno „priloženie“ vďaka násypnej šachte. Vy tak nebudete musieť prikladať každú hodinu.

To, aký typ paliva sa rozhodnete používať, si musíte poriadne premyslieť. Veľkú rolu v tom hrajú vaše požiadavky na vykurovanie. Pred výberom si odpovedzte na to, či bude kotol na pevné palivo slúžiť ako primárny, alebo doplnkový spôsob vykurovania, či chcete prikladať ručne, alebo automaticky – a či chcete používať drevo, uhlie alebo pelety, prípadne ich kombináciu.

Medzi výhody kotlov na tuhé palivo patria: 

  • vysoká účinnosť až 94,1 %,  
  • nízka cena paliva,
  • životnosť kotlov viac než 20 rokov,
  • vysoká automatizácia kotlov,
  • komfortná obsluha pomocou aplikácie v smartfóne,
  • možnosť využiť štátnu dotáciu na kúpu kotla na biomasu,
  • kúrenie drevom je ekologické.

kotol na tuhé palivo: primárny zdroj tepla, alebo doplnok?

Je veľa používateľov, ktorí majú kotol ako jeden z niekoľkých spôsobov vykurovania svojho domova. Kotol môžete kombinovať napríklad s elektrokotlom alebo plynovým kotlom. Je len na vás, ktorý zdroj tepla bude primárny, a ktorý doplnkový.

Dva spôsoby vykurovania oceníte vtedy, keď nechcete tráviť svoj čas rúbaním dreva a následným prikladaním, ale napríklad cez víkend si na to čas nájdete a dáte mu prednosť pred elektrinou či plynom. Pre iného môže byť primárnym zdrojom tepla drevo, a plyn či elektrinu používa, keď nie je doma, aby steny domu nepremŕzali. Presná odpoveď na to, či máte kombinovať viac spôsobov vykurovania alebo mať len jeden, neexistuje. Vždy záleží na vašich preferenciách.

budete prikladať ručne, alebo radšej automaticky?

Ak vás od kúpy kotla na tuhé palivo odradzovala nutnosť pravidelného prikladania, tieto starosti si môžete ušetriť. Moderné kotly majú zásobníky rôznych veľkostí, do ktorých nasypete palivo a kotol si postupne prikladá sám. V prípade menšieho zásobníka bude o kúrenie postarané asi na tri dni, veľké násypky disponujú dostatkom paliva na celý týždeň.

Najdôležitejšie je však správne nastavenie kotla – ten sa potom dokáže sám zapáliť, ale aj udržiavať stabilnú teplotu. Najmodernejšie kotly zvládnete ovládať na diaľku pomocou mobilného telefónu alebo počítača. Nevýhodou týchto kotlov je však ich závislosť na elektrickej energii.

Do kotla na ručné prikladanie musíte prikladať palivo sami a pravidelne (drevo, pelety, uhlie, brikety) – kým budete prikladať, budete mať doma teplo. Keď kotol vyhasne, bude váš dom postupne chladnúť. Ideálnym doplnkom kotla na ručné prikladanie je preto akumulačná nádrž, ktorá uloží prebytočné teplo a vykuruje domov aj vo chvíli, keď kotol vyhasne. Spojením kotla s touto nádobou zaistíte, že nebudete musieť tak často prikladať.

Aké palivo je najvhodnejšie?

pelety

Pelety sú lisovaný drevný odpad a kúsky, ktoré vznikajú pri spracovaní väčších kusov dreva na pílach. Tento spôsob vykurovania je ekologický, kedysi končil na skládkach. Ich výhodou je, že sa vyrábajú lokálne a sú vhodné aj do kotlov s automatickým prikladaním.

drevo

Drevo je klasika – niektorí ho milujú pre jeho príjemnú vôňu, iní ocenia jeho výdrž. Musíte však počítať, že zaberie pomerne dosť priestoru. Drevo je vhodné do kotlov s ručným prikladaním, na ktorých oceníte aj absenciu nutnosti elektrickej energie. Na druhej strane – musíte prikladať sami a drevo si často musíte sami narúbať.

uhlie

Čierne a hnedé uhlie patrí k veľmi horľavým surovinám, ktoré sa radia medzi fosílne a neobnoviteľné zdroje. Je tak vhodné do kotlov s manuálnym a aj automatickým prikladaním.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite