Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako spracovať mzdy zamestnancom

.sponzorované .promotion

Keď plánujete prijať prvého zamestnanca, musíte mu vedieť vypočítať mzdu. Nezabudnite mu z nej odpočítať zálohy na poistenie a uplatniť daňové zľavy.

Ako spracovať mzdy zamestnancom Andrey_Popov / Shutterstock.com

Nezáleží na tom, či mzdu počítate na kalkulačke alebo v personálnom programe. Dôležitý je správny postup.

Ako vypočítať zamestnancovi mzdu

  1. V zmluve so zamestnancom si dohodnete jeho hrubú mzdu. K tejto sume pripočítajte prípadné prémie, príplatky za nadčasy a ďalšie finančné plnenia.
  2. V druhom kroku od tejto sumy odpočítajte zdravotné poistenie vo výške 4 % a sociálne poistenie vo výške 9,4 % a mesačné preddavky na daň z príjmov (pozri nižšie). Tak dostanete čistú mzdu zamestnanca. 

V niektorých prípadoch mu nevyplatíte túto sumu, ale ešte z nej strhávate napríklad exekúcie a zrážky posielate veriteľom svojho zamestnanca. Výpočet exekučných zrážok je dosť komplikovaný a odporúčame naň využiť špecializovaný mzdový program ako napríklad Money S3.

Ako vypočítať zamestnancovi preddavky na daň

Vo vyššie spomenutom postupe sme uviedli, že zamestnancovi zo mzdy strhávate aj preddavky na daň, ktoré posielate finančnému úradu. Tu je postup, ako ich vypočítať.

  1. K hrubej mzde pripočítajte platby na zdravotné (10 %) a sociálne poistenie (25,2 %), ktoré odvádzate ako zamestnávateľ. 
  2. Z výslednej sumy vypočítajte 19 % na preddavky na daň z príjmov.
  3. Ak zamestnanec podpísal Vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane, nezabudnite mu nezdaniteľné minimum zohľadniť vo výpočte. Uplatniť takto môže nezdaniteľné časti základu dane na daňovníka, manželku/manžela alebo príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie. Ich výška sa počíta zo životného minima.
  4. Ak má zamestnanec nárok na uplatnenie odpočítateľnej položky a písomne o to požiada, započítajte ju tiež. Mesačne môže byť vo výške maximálne 380 eur.
  5. Ak si zamestnanec uplatňuje aj daňový bonus na vyživované dieťa, môže mu vyjsť záporný preddavok na daň z príjmov. To znamená, že má nárok na tzv. daňový bonus, ktorý mu štát vráti a vy ho pripočítate k výplate.

Ak si chcete spracovanie miezd uľahčiť, použite špecializovaný program. Napríklad do personálneho softvéru zadáte iba dochádzku (dovolenky, práceneschopnosť, nadčasy) a program vám všetko automaticky vypočíta.

Vytvorí vám aj mzdové listy v súlade s legislatívou. Zamestnanec na nich prehľadne nájde všetky zložky mzdy. Priamo zo mzdového programu potom hromadne pošlete výplatné pásky zamestnancom.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite