Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zmudri G vyzýva mladých, aby šli voliť

.sponzorované .promotion

Voľby do obcí, miest a samosprávnych krajov sa blížia a ich výsledky ovplyvnia nasledujúce štyri roky každého z nás. Zaujímajú však voľby aj mladých ľudí? Zmudri G vyzýva prvovoličov, aby išli voliť.

Zmudri G vyzýva mladých, aby šli voliť

prečo by mali mladých ľudí zaujímať voľby? 

Obce, mestá aj župy rozhodujú o mnohých dôležitých veciach. Samosprávne kraje majú napríklad v pôsobnosti stredné školy, knižnice, divadlá, školské internáty alebo napríklad centrá voľného času. 

Tieto miesta využívajú najmä mladí ľudia a to, ako budú fungovať záleží aj od zvolených kandidátov. 

Mladí ľudia si často neuvedomujú, čo všetko riešia kraje alebo ich mesto, či obec. Komunálne a hlavne župné voľby sú preto často z ich strany prehliadané,” konštatuje Julián Gerhart, zakladateľ neziskovej organizácie Zmudri.

Ako však zaujať pozornosť mladých ľudí pri takejto zložitej a nie pre každého atraktívnej téme? 

zmudri vyzýva mladých ľudí k voľbám zábavným spôsobom

Originálny projekt vzdelávacieho médiá pre mladých ľudí Zmudri G prišiel s nápadom videí, ktoré nielen vzdelávajú, no taktiež pobavia. 

Rozhodli sme sa v spolupráci s niektorými samosprávnymi krajmi vytvoriť videá, ktoré stručne, jasne a výstižne informujú mladých ľudí o tom, čo tieto voľby znamenajú alebo napríklad, čo robiť vo volebnej miestnosti. 

Vo videách nájdu nielen užitočné informácie, no taktiež zábavné scénky, ktoré celú problematiku odľahčujú. Práve to je veľmi dôležité, keď chceme, aby mladý človek hľadajúci informácie nestratil záujem. Fakty ukazujeme na konkrétnych prípadoch, aby boli ľahšie pochopiteľné,” vysvetľuje Martina Bolibruchová, šéfredaktorka vzdelávacieho média Zmudri G. 

Štyri videá rozoberajú rôzne témy, a to:

videá nabité overenými informáciami

Mnoho informácií na internete nie je presných alebo sú zavádzajúce, či dokonca klamlivé. 

Je pre nás veľmi dôležité prinášať ľuďom overené fakty. Keďže pracujeme na témach v oblastiach ako je kritické myslenie, či digitálna bezpečnosť, je pre nás prioritou dávať von obsah, ktorý má hodnotu a je nabitý pravdivými informáciami. 

Všetky videá prešli kontrolou nielen samosprávnych krajov, ale intenzívne sme spolupracovali aj s Transparency International, ktorí nám okrem informácií poskytli aj tabuľky s transparentnosťou obcí, miest a žúp,”dopĺňa Martina Bolibruchová.

Organizácia Zmudri dúfa v to, že tento formát obsahu mladých ľudí osloví a získajú z neho všetky podstatné informácie k voľbám. 

Dúfam, že mladí ľudia sa aj na základe našich videí rozhodnú ísť voliť a že to urobia zodpovedne,” uzatvára Julián Gerhart. 

Ak vás zaujímajú videá od Zmudri G, viete si ich pozrieť aj na ich stránke www.zmudrig.sk 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite