Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Do Nitry mieria oceňované diela

.sponzorované .promotion

Fanúšikovia divadla sa už nevedia dočkať 31. ročníka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, ktorý odštartuje v piatok 23. septembra 2022. Zaiste kladne ohodnotia možnosť vidieť inscenácie, ktoré zbierajú nielen ceny kritikov.

Do Nitry mieria oceňované diela

taká úspešná je aj inscenácia D1 (pracovný názov) Slovenského komorného divadla z Martina. Na konto si pripísala Grand Prix a Cenu bratislavského diváka na festivale Nová dráma/New Drama 2021 a Cenu Akadémie divadelných tvorcov za divadelnú inscenáciu sezóny 2020/2021. Autor a režisér Lukáš Brutovský sa vo svojom diele vynikajúco, s humorom a nadhľadom pohral so známym slovenským nekonečným príbehom – výstavbou diaľnice D1. Budovanie komunikácie, ktorá by jedného dňa mala spojiť Bratislavu a Košice, trvá už 50 rokov. Stala sa z nej Colombova manželka, mýtus a pre martinských divadelníkov aj metafora našej národnej povahy. Ak chcete zažiť smiech cez slzy, rozhodne si nedajte ujsť herecké výkony Barbory Palčíkovej, Aleny Pajtinkovej, Tomáša Mischuru, Mateja Babeja, Daniela Žulčáka, Nadeždy Vladařovej, Mateja Urbana a Mariána Frkáňa 28. 9. 2022 o 18.00 vo Veľkej sále DAB v Nitre.

V súvislosti s oceneniami nemôžeme zabudnúť ani na bábkovú multimediálnu performanciu Svetlonos. Dielo originálneho divadelného zoskupenia ODIVO, ktorého spoluzakladateľkou je kurátorka slovenského programu Mária Danadová, vzniklo v spolupráci s geniálnym bábkarským technológom a bábkohercom Ivanom Martinkom. Inscenácia o hľadaní svetla a prijatí tmy v našich životoch zaujala na Medzinárodnom festivale bábkového divadla pre dospelých Pierrot 2021 v Starej Zagore (Bulharsko), kde získala Cenu za experimentálne a nové formy. Svetlonos uzatvorí program 31. ročníka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra 28. 9. 2022 o 20.30 v Štúdiu DAB v Nitre.

K oceňovaným patrí aj poľský choreograf a tanečník Paweł Sakowicz. Na Divadelnej Nitre 2022 sa predstaví s dvomi dielami – Amando a Jumpcore. Obe boli prezentované na Poľskej tanečnej platforme, festivale Božská komédia v Krakove, Bienále tanca Val-de-Marne, v Múzeu Susch či na Festivale Santarcangelo. Sakowicz bol v roku 2016 nominovaný na významnú cenu v oblasti kultúry – Politika Passport Award. Na tomto poli patrí k úspešným divadelným režisérom aj Maďar László Göndör. Inscenácia Sníval som so starou mamou, s ktorou sa predstaví na 31. ročníku Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, získala tento rok Cenu divákov spomedzi všetkých projektov podporených v programe Štafeta za posledné tri roky. Inscenáciu Amando si vychutnáte v nitrianskej Synagóge 24. 9. 2022 o 22.00, Jumpcore je na programe 25. 9. 2022 v Štúdiu DAB v Nitre.

Za otváracie predstavenie aktuálneho ročníka festivalu si organizátori vybrali dielo Sad Sam Matúš chorvátskeho choreografa, divadelného režiséra a performera Matiju Ferlina. A to právom, keďže hlavná myšlienka festivalu – krehkosť je v ňom prezentovaná na viacerých úrovniach. Ferlin vo svojom diele skúma vlastné telo starnúceho tanečníka, ktoré sa už nedokáže hýbať tak ako kedysi, cez známy pašiový príbeh. Pri tvorbe sa inšpiroval najznámejším zhudobnením Evanjelia sv. Matúša – Matúšovými pašiami J. S. Bacha. Monumentálne oratórium z roku 1727 na javisku Veľkej sály DAB v Nitre je prísľubom strhujúceho kultúrneho zážitku, v ktorom sa môže nájsť každý z prítomných divákov. Téma starnutia, utrpenia, hľadania Boha či snahy pochopiť ho v ťaživých chvíľach bolesti a smútku sa týka nás všetkých a možno mnohí toto všetko vnímajú ako utrpenie podobné tomu, ktorým prechádzalo telo Kristovo v pašiovej hre. Štyridsaťročný chorvátsky umelec Matija Ferlin sa na Medzinárodnom festivale Divadelná Nitra objaví prvýkrát. „O možnosti prezentovať niektoré moje diela na Divadelnej Nitre prebieha dialóg dlhé roky a som viac než rád, že dielom vybraným do aktuálneho ročníka je práve Sad Sam Matúš. Predstavenie obsahuje rôzne citáty z minulých diel, vďaka čomu budú mať diváci lepší prehľad o mojej práci,“ povedal Ferlin. 

Divadelná Nitra je hrdá, že môže uviesť dielo, ktoré získalo cenu slovinskej Asociácie divadelných kritikov a vedeckých pracovníkov za najlepší výkon predchádzajúcej sezóny na 57. ročníku festivalu Borštnikovo srečanje v Maribore. 

Vstupenky na predstavenia si záujemcovia môžu zakúpiť online prostredníctvom predajne siete GoOut a aj v pokladnici festivalu (bod.K7, Štefánikova trieda 7, Nitra) v pracovných dňoch v čase od 15.00 do 17.00. 

O predstaveniach, online predaji vstupeniek, možnostiach kúpy a rezervácií vstupeniek cez pokladnicu sa dozviete na +421 949 853 333 a vstupenky@nitrafest.sk.

Záštitu nad Medzinárodným festivalom Divadelná Nitra 2022 prevzali predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica a primátor mesta Nitra Marek Hattas.

hlavný organizátor 

Asociácia Divadelná Nitra 

hlavní spoluorganizátori 

Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Nitriansky samosprávny kraj, mesto Nitra 

spoluorganizátori 

Botanická záhrada pri SPU v Nitre, Domof Creativity, Kníhkupectvo, antikvariát a libresso Pod Vŕškom, Krajské osvetové stredisko v Nitre, Kreatívne centrum Nitra, Mareena, Nitrianska galéria, Nitrianske kultúrne dedičstvo, o. z., Ponitrianske múzeum v Nitre, Spojená škola internátna pre žiakov so zrakovým postihnutím, Bratislava, Vila K, o. z., Základná škola kniežaťa Pribinu, Základná umelecká škola Jozefa Rosinského

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite