Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Keď sa spojí diskrétnosť s profesionalitou

.sponzorované .promotion .promotion

Slušnosť a férovosť nie sú v živote zárukou, že nám v týchto šľachetných intenciách správania aj okolie odpovie.

Keď sa spojí diskrétnosť s profesionalitou LINDA K. BOHUŠOVÁ JUDr. Roman Lunter, advokát/partner.

chrániť právo pred krivdou, bojovať za pravdu klientov na slovenských i zahraničných súdoch sa rozhodol aj advokát JUDr. Roman Lunter, ktorý vo svojom rodnom meste spojil diskrétnosť a profesionalitu. V Poprade riadi pobočku advokátskej kancelárie L/R/P advokáti, s. r. o., ktorej veľká časť spokojných klientov pochádza z východného Slovenska.  

Každý život je opradený tajomstvom úspechu, ktorý nám dáva skúsenosti. Kolegovia z bratislavskej pobočky L/R/P advokáti prinášajú čitateľom rozhovor s Romanom Lunterom, ktorý so svojím tímom dokázal, že kvalitné právne služby netreba hľadať len v hlavom meste. Dokázal, že poznať región svojho rodiska sa vyplatí aj v profesionálnom živote advokáta. Chce sa tak podeliť o svoje životné skúsenosti s ľuďmi, ktorí vnímajú advokátov z televíznych seriálov ako konzervatívne osoby v oblekoch, ale aj poradiť mladým advokátskym koncipientom, ktorí rozmýšľajú pri výbere miesta svojej kariéry.   

je Bratislava slovenským mestom úspechu?

Generáciami sa stvoril fenomén, že úspech treba hľadať v hlavnom meste. Je pravda, že veľa absolventov práva sa snaží uplatniť v Bratislave, ale tým sa ich kariérny život z pohľadu vysnívaného cieľa ani zďaleka nekončí. Právo má veľa odvetví, ktoré sú samé o sebe príležitosťami pre každého mladého právnika, ako sa erudovane profilovať v kariérnom živote. Región, v ktorom sa človek narodil a vyrastal, kde pracujú jeho rodičia a o živote mu rozprávali starí rodičia, mu dáva príležitosti, ktoré vo väčšine prípadov napr. budúci advokáti prehliadajú. Preto som v úvode napísal, že generáciami sa stvoril fenomén a generáciami ten fenomén musíme zvrátiť, ak chceme mladých a šikovných ľudí udržať aj v ostatných regiónoch Slovenska. To bol pre mňa v kariérnom živote impulz, ktorý u mňa spravil prelomové rozhodnutie, uplatniť sa v rodnom Poprade a zamerať sa najmä na východné Slovensko. 

je ľahké alebo ťažké v advokátskej praxi, keď vás klienti osobne poznajú ako človeka?

Výhodou, ale aj nevýhodou malých miest je, že každý každého pozná. Na jednej strane sa to môže javiť ako výhoda, no v prípade osobných a rodinných problémov, v ktorých sa človek bez fundovanej právnej rady nezaobíde, klienti preferujú čo možno najväčšiu mieru diskrétnosti pri riešení ich životnej situácie. Právne poradenstvo klientom sa neposkytuje len v súdnej sieni, ale jeho podstatná časť prebieha za zatvorenými dverami advokátskej kancelárie. Je preto nevyhnutné, aby všetko, čo klient o prípade prezradí svojmu advokátovi, aj skutočne ostalo za týmito dverami. Otvorenosť klienta a jeho absolútna dôvera v schopnosti jeho advokáta sú dobrým základom pre riešenie akéhokoľvek právneho problému. Dovolím si tvrdiť, že 50 % dôvery tvorí práve diskrétnosť. Zvyšnú časť tvorí erudovanosť, profesionalita osobnosti, prehľad a empatia. Treba mať v pamäti, že „dôvera sa ľahko stráca, ale ťažko sa nadobúda späť“. 

aké boli začiatky advokátskej kancelárie v Poprade?

Nielen advokátski koncipienti, ale aj ľudia z ostatných profesií si na začiatku musia stanoviť cieľ, čo chcú dosiahnuť a čo očakávajú od života. Už ako študent práva, právny asistent a po škole advokátsky koncipient som mal jasno v tom, že sa chcem ako advokát vrátiť do rodného regiónu, v ktorom to poznám. To, že advokát pozná vzťahy, ľudí a genézu spoločenských udalostí, mu dáva veľkú výhodu zorientovať sa a ponúknuť kvalitné právne služby, ktoré odolajú aj tým najnáročnejším požiadavkám klientov a konkurencii. Pri zrode pobočky advokátskej kancelárie L/R/P advokáti v Poprade mi bol oporou môj brat Andrej Lunter, ktorý rovnako pôsobí v pobočke a má bohaté skúsenosti v trestnoprávnej oblasti. Môj cieľ bol prostý, byť bližšie ku klientom z východného Slovenska. A keďže sme obaja z Popradu, je logické, že kancelária má sídlo v Poprade. Okrem záruky kvalitných právnych služieb sme chceli našim klientom uľahčiť čas a výber pri hľadaní pomoci v oblasti práva. Dnes môžem konštatovať, že aj v Poprade sú špičkoví advokáti, ktorí okrem profesie poznajú aj región, a to im dáva predstih pred advokátmi, ktorí sú napr. zo západného Slovenska.

aká je skúsenosť s klientami?

Každý sa v živote ocitne v situácii, keď je odkázaný na právnu radu. Či sú to problémy ľudí z východného alebo západného Slovenska, treba hľadať riešenia a poskytnúť pomocnú ruku. Ešte pred advokátskymi skúškami ako koncipient som sa zaujímal o to, prečo si klienti z východu vybrali práve našu kanceláriu, ktorá má sídlo v Bratislave. Diskrétnosť a odbornosť špecializácie advokátov nášho tímu im stála za to, aby za právnymi radami cestovali z Popradu a okolia do Bratislavy. Preto som nadobudol presvedčenie, že chcem byť bližšie ku klientom a pôsobiť v regióne, ktorý poznám. To je devíza každého, kto sa pri akomkoľvek podnikaní v oblasti služieb snaží presadiť v regióne, v ktorom pozná, ako to funguje. Preto ak sa objaví problém, v ktorom sa treba oprieť o zákon, ľudia by nemali čakať a vyhľadať odbornú pomoc. Pri tejto profesii neplatí, že čas vyrieši všetky problémy. Práve naopak, ak sa problém nepodchytí hneď na začiatku, môže eskalovať a vyrieši ho až po niekoľkých rokoch súd. Rozsudok však nemusí dopadnúť podľa našich predstáv a môže byť aj sklamaním. Ale ak sa klient včas obráti na fundovanú právnu pomoc, na advokáta, ktorý pozná vzťahy a vidí aj okolité súvislosti diania, prípad nemusí končiť rozsudkom, ale mimosúdnym urovnaním. Klientovi sa ušetria financie, čas a najmä nervy okolo prípadu, lebo čím dlhšie spor trvá, tým je náročnejšie ho psychicky zvládať. Naše súdy, žiaľ, nepracujú tak rýchlo, ako by sme si želali, preto časová náročnosť sporu môže byť viac na škodu ako na úžitok.  

v ktorom spore sa oplatilo poznať región?

V súčasnosti zastupujeme niekoľko stoviek členov družstva v konaní o ich protiprávnom vylúčení z družstva. Je to spor, ktorý v sebe zahŕňa viacero atribútov. Od poznania vzťahov v družstve, cez širokú škálu vedomostí z rôznych právnych odvetví, až po fyzické zastupovanie klientov pred súdmi SR, si personálne plne vystačíme sami. Disponujeme veľkým počtom advokátov a koncipientov, ktorí sa špecializujú na konkrétne právne oblasti. Takéto odborné poradenstvo vieme teda poskytovať tzv. inhouse v rámci kancelárie bez toho, aby klient musel vyhľadávať rozličných advokátov špecializujúcich sa na konkrétnu oblasť, v ktorej potrebuje poradiť. Často sa pritom stáva, že klient príde na úvod s jedným problémom a po ďalšom čase žiada poskytovanie i ďalšieho poradenstva v úplne iných právnych oblastiach. Preto naša kancelária v Poprade, dovolím si tvrdiť, patrí medzi prestížne na východnom Slovensku.

slovo na záver

Mojím zámerom vytvorenia odborného právneho pracoviska v Poprade bolo v spolupráci s bratislavskou centrálou ponúknuť na východe Slovenska silné zázemie klientom, ktorí potrebujú právne služby. Diskrétnosťou a profesionalitou nášho tímu chceme byť ľuďom nablízku, preto do riešenia akéhokoľvek sporu vkladáme individuálny osobný rozmer. Budem rád, ak sa náš pracovný príbeh stane aj inšpiráciou pre budúcich advokátov, ktorí sa nebudú báť hľadať svoje uplatnenie v menších mestách.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite