Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Aký bude vývoj cien hypoték do konca roka 2022?

.sponzorované .promotion

Ceny za nehnuteľnosti dosahujú svoje maximá, inflácia je čoraz vyššia a jednotlivé banky pomaly navyšujú svoje úroky. Získať pôžičku na bývanie je dnes náročnejšie ako kedykoľvek predtým, a to hlavne pre nízkopríjmových klientov. Tí si s veľkou pravdepodobnosťou o krátky čas nebudú môcť vlastné bývanie dovoliť. Ako to vyzerá s cenami hypoték v súčasnosti a čo môžeme čakať do konca roka?

Aký bude vývoj cien hypoték do konca roka 2022? unsplash.com

priemerné úroky hypoték v prvom polroku 2022

Podľa dostupných informácií od Národnej banky Slovenska (NBS) dosahovali nové hypotéky priemernú úrokovú sadzbu 2,08 %. O niečo lacnejšie boli úvery poskytnuté klientom, ktorí žiadali o refinancovanie a banka ich bonitu dobre poznala. Tie sa pohybovali na úrovni 1,5 %.

Nové úrokové sadzby implementujú banky rôzne. Mnohé pristupujú k zmenám na pravidelnej niekoľkotýždňovej báze. Iné zas robia zmeny menej často, no o to radikálnejšie.

úroky budú rásť

Európska centrálna banka (ECB) zvýšila v júli 2022 po jedenástich rokoch úrokové sadzby. Kvôli vysokej inflácii sa očakáva, že tak v nasledujúcich mesiacoch urobí znova. Novú úrokovú sadzbu ECB musia do svojej ponuky započítať aj banky na Slovensku, čo bol jeden z dôvodov, prečo sme mohli zaznamenať vyššie a menej výhodné hypotéky.

Keďže úroková sadzba ECB bude aj naďalej stúpať, neočakáva sa, že by sme sa v blízkej budúcnosti mohli stretnúť s nízkou a lacnou hypotékou na bývanie spred niekoľkých rokov.

unsplash.com

nakupovanie nehnuteľností je náročnejšie

Stúpajúce úroky hypoték spôsobujú, že nákup nehnuteľností je oveľa náročnejší ako v minulosti. Všetko však komplikujú nielen vyššie mesačné splátky, ktoré musia klienti platiť, ale takisto neustále zdražovanie nehnuteľností.

Medziročný nárast priemerných cien za jeden meter štvorcový predstavuje 25,5 %, pričom čísla stále rastú. Za druhý štvrťrok 2022 dosahuje na Slovensku hodnota jedného metra štvorcového v priemere 2 671 €.

V takejto situácii sú neistí nielen tí, ktorí nad nákupom nehnuteľnosti premýšľajú, ale takisto tí, ktorí už nehnuteľnosť kúpili.

odborníci odporúčajú fixovať

Ak ste už nehnuteľnosť stihli kúpiť, odborníci odporúčajú, aby ste si svoju úrokovú sadzbu zafixovali. A to aj napriek tomu, že v súčasnosti už nie je taká výhodná ako v minulosti. Mnohí sa totižto zhodujú na tom, že k poklesu úrokov tak skoro nepríde. A to hneď z dvoch dôvodov.

Prvým je fakt, že ceny nehnuteľností sa neustále zvyšujú. Deje sa tak kvôli vysokému dopytu, ktorý neutícha. Väčšina Slovákov platí vysoké sumy za byty a domy kombináciou úveru a vlastných úspor.

Ďalším dôvodom, kvôli ktorému sa budú ceny hypoték s veľkou pravdepodobnosťou zvyšovať, je vysoká inflácia.

unsplash.com

úver si treba dobre zvážiť

Tí, ktorí ešte nehnuteľnosť nekúpili, ale rozmýšľajú nad tým, by si mali úver dobre zvážiť. V prípade, že nové bývanie nutne potrebujete, na nič nečakajte. Pomocou hypotekárnej kalkulačky si porovnajte jednotlivé možnosti a vyberte si tú najvýhodnejšiu. Ak by ste nákup odďaľovali, mohlo by sa stať, že o niekoľko týždňov či mesiacov zaplatíte za úver o desiatky až stovky eur viac.

Ak však v blízkej budúcnosti byt či dom nepotrebujete, kúpu odložte. To isté platí aj pre tých, ktorí premýšľajú nad kúpou investičnej nehnuteľnosti. Takáto investícia by nemusela byť výhodná, pretože jej návratnosť by sa pohybovala v radoch niekoľkých desiatok rokov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite