Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Trestné stíhanie Roberta Schmida bude mať zdrvujúci dopad na Slovensko

.sponzorované .promotion

Rakúska spoločnosť EuroGas GmbH pred niekoľkými dňami oznámila, že podala niekoľko trestných oznámení na rakúskeho stavebného magnáta Roberta Schmida, jeho spoločnosti zo skupiny Schmid Industrieholding (SIH) a viacerých jeho zamestnancov a právnych zástupcov.

Trestné stíhanie Roberta Schmida bude mať zdrvujúci dopad na Slovensko

tieto trestné oznámenia, podporené množstvom získaných dôkazov a podané na Protikorupčnom úrade rakúskej Generálnej prokuratúry (WKStA) tiež úzko súvisia s predchádzajúcimi trestnými oznámeniami podanými na slovenskú Generálnu prokuratúru spoločnosťou Rozmin s.r.o., bývalou slovenskou dcérou EuroGas v súvislosti s ťažbou mastenca v obci Gemerská Poloma.

Predmetom trestných oznámení, ktoré prokuratúra preveruje, sú obvinenia z rozsiahlej korupcie spáchanej za účelom dosiahnutia protiprávneho odňatia ťažobných práv spoločnosti EuroGas a ovládnutia ložiska skupinou SIH.

Spoločnosť tiež oznámila, že informovala Medzinárodné centrum pre riešenie investičných sporov pri Svetovej banke (ICSID) o svojom zámere iniciovať nové arbitrážne konanie proti Slovenskej republike vo veci zmarenia investície v Gemerskej Polome.

Skupina EuroGas už na Slovensko v minulosti podala žalobu pred arbitrážnym tribunálom ICSID, toto konanie však bolo zastavené z procedurálnych dôvodov. Napriek tomu, že jeho zástupcovia toto konanie označujú za výhru Slovenska, faktom je, že tribunál v merite veci nerozhodol a cesta k novej arbitráži je po sérii právnych víťazstiev skupiny EuroGas pred americkými súdmi stále otvorená. Medzičasom zistené nové poznatky o veľkosti ložiska mastenca tiež navýšili sumu požadovaného odškodného na 20 miliárd eur, ktoré bude Slovensko v prípade úspechu EuroGas v spore musieť za zmarenie jej investície zaplatiť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite