Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nový album kapely Drť "Minister" už aj na vinyle. Pohoda spustila predaj všetkých druhov permanentiek aj nového merchu

.sponzorované .promotion

20. mája 2022 vydala Pohoda druhý štúdiový album kapely Drť s názvom Minister, ktorý pokrstili počas koncertu na Pohode.

Nový album kapely Drť "Minister" už aj na vinyle. Pohoda spustila predaj všetkých druhov permanentiek aj nového merchu

Po digitálnom release je v predaji už aj vinyl, ktorý si od dnes môžete kúpiť v Pohoda Shope www.pohodafestival.sk/sk/shop. Kapela sa s novinkou predstaví na jeseň v slovenských kluboch. Drť už chystá nové EP, na ktorom bude s kapelou spolupracovať Fedor Gál.

Festival Pohoda dnes okrem nového LP Drte pustil do predaja všetky druhy návštevníckych permanentiek na Pohodu 2023 i merch Pohody 2022.

Po rozhovore bývalého šéfa ŠTB Alojza Lorenza, ktorý sa stal predlohou prvého albumu Puntičkár (2020), použili skladateľ Miroslav Tóth a textár Marek Kundlák ako podklad pre druhý album kapely Drť opäť kontroverzný materiál. Texty piesní tentoraz pochádzajú z videonahrávky súkromného rozhovoru Jána Počiatka s Dobroslavom Trnkom, ktorú tajne urobil “podnikateľ” Marián Kočner.  

Výroky vtedajšieho ministra financií a bývalého generálneho prokurátora sú veľmi otvorené a vulgárne. Zverejnenie tejto nahrávky koncom roka 2019 vyvolalo veľký škandál. Táto hudobná rekontextualizácia však zrkadlí nielen úroveň komunikácie vysokých štátnych funkcionárov, ale zároveň odkrýva jednu z podôb vrcholovej politiky, pozadie vládnych kšeftov a politickú garnitúru, ktorá sa už nikdy nesmie vrátiť k moci.

"No čo, vedúci? No jako? Ty sa pochváľ. Je to v p***. Ale tak – nejak to

rozdýchame, ne? Ja som optimista, ale podľa mňa treba strašiť"

"Ja ešte mám vysvetľovať v parlamente na čo robím takú zmenu? Šak by ma

ugrilovali v tom parlamente ako krevetu. Aj ja som sa už veľa naučil: vôbec

nezáleží na tom, čo je pravda. Dôležité je, čo povieš."

„Ten k**** sa s tým vôbec nej****

Vymyslel si nový kšeft.

Ešte aj Fica oholil, do p***,

lebo nedal mu z toho polku,

ale nejak inak ho domotal.

Úplný kráľ!“

Album Minister vyšiel 20. 5. 2022. O vizuálnu podobu albumu Minister sa postarala grafická dizajnérka Tereza Maco. Album Minister vydala Pohoda a jeho vznik podporil Fond na podporu umenia i Hudobný fond. Piesne z tohto albumu obsahujú toľko autentických Počiatkových a Trnkových vulgarizmov, že ich neodvysiela žiadne rádio ani po 22 hodine, ale Miroslav Tóth potvrdzuje, že neprestajne experimentuje a hľadá nové podoby súčasného umenia, ktoré presahujú komentár doby.

Angažovanú kapelu Drť s intenzívnym zvukom čerpajúcim z punku, free jazzu či hardcoru tvoria hudobníci zo Slovenska a Maďarska. Zakladateľom a autorom projektu je skladateľ a saxofonista Miroslav Tóth (Shibuya Motors, Black Angels Songs, Srnka, Predskokan otrok), ktorý je známy aj vďaka spolupráci so svetoznámym súborom klasickej hudby Kronos Quartet. Túto kapelu založil v roku 2019. Prizval do nej speváka Michala Kaščáka (Bez ladu a skladu, Neuropa, VBPS), klávesistku Luciu Chuťkovú (Hvozd), gitaristu Mareka Buranovského (Vojdi, Raptor Koch), maďarského basgitaristu Mártona Csernovszkého (The Best Bad Trip) a experimentálneho bubeníka Jozefa Krupu (Ankramu).

LP Minister, nový merch i permanentky na Pohodu 2023 si môžete kúpiť tu: www.pohodafestival.sk/sk/shop. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite