Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Planéta Praha, ktorou vás prevedie Richard Stanke, odkrýva fascinujúci svet mestskej prírody

.sponzorované .promotion

Do slovenských kín už čoskoro dorazí jedinečný celovečerný dokument režiséra Jana Hoška s názvom Planéta Praha, ktorý sľubuje dobrodružnú cestu po stopách zvieracích „obyvateľov“ mesta.

Planéta Praha, ktorou vás prevedie Richard Stanke, odkrýva fascinujúci svet mestskej prírody

tvorcovia úspešného kino hitu Planéta Česko si tento raz posvietili na divočinu v meste – vďaka najmodernejším technológiám filmári zachytili každodenný život zvieracích hrdinov vo výnimočnej blízkosti. Vďaka tomu odkrývajú fascinujúci svet prírody v meste skrz desiatky živočíšnych a rastlinných druhov. Rodinný film Planéta Praha nám ukazuje, že mestská príroda je omnoho bohatšia, než si dokážeme predstaviť. V mestách a metropolách na celom svete, nielen v Prahe. V slovenskom znení bude životom zvieracích hrdinov sprevádzať výnimočný hlas slovenského herca Richarda Stankeho. „Dobrodružstvo mestskej divočiny“ uvedie distribučná spoločnosť Film Expanded od 4. augusta do jednosálových kín a sietí multiplexov Cinemax a Cinemacity po celom Slovensku.

„Hovorí sa, že mesto je moderná džungľa. Málokto ale vie, že to platí doslova.”

Filmári nakrúcali živú prírodu v meste počas 2 rokov a zachytili všetky ročné obdobia, čím sa im podarilo zachytiť celoročný cyklus zvieracích protagonistov. Prekvapivý pohľad na mesto ako prírodné prostredie je ústredným motívom filmu: „Mestská príroda by si pre svoju bohatosť zaslúžila byť národným parkom. Koniec koncov len na území Prahy je 90 rôznych chránených území. Avšak, téma prírody vo veľkomestách je platná na celom svete, teda aj na Slovensku. Mesto je laboratórium, v ktorom môžete sledovať zrýchlené prírodné procesy na každom kroku,“ vyjadril sa producent filmu Radim Procházka.

Planéta Praha ukazuje každodennú realitu zvierat, ktoré žijú vedľa nás, no my ich častokrát ani nevidíme. Hlas slovenskej verzie filmu Richard Stanke si myslí, že spoznávanie nášho okolia dokáže obohatiť každého z nás: „Film Planéta Praha nie je len pre deti a mládež, naopak môže byť filmom pre celú rodinu. Aj dospelých dokáže prekvapiť a zaujať tým, že zistia, aké zvieratá žijú v našom okolí. A keď lepšie spoznáme okolie, v ktorom sa denno-denne pohybujeme, možno začneme byť aj ohľaduplnejšími,“ hovorí Stanke. K ochrane zvierat, ktoré potrebujú našu toleranciu, tak dokáže prispieť každý z nás. Zvieratá do mesta prišli z vlastnej vôle, našli si v nich to, čo im vyhovuje. To však nutne neznamená, že máme našich zvieracích susedov ignorovať: „Ak chceme prispieť k zvýšeniu druhovej rozmanitosti našich susedov, mali by sme spoluvytvárať rozmanitejšie mestské prostredie. Nemusí byť všetko sterilné a dokonale usporiadané. Každé zákutie mesta, ktoré je ponechané samo sebe, sa môže stať ďalším ostrovom života,“ hovorí režisér filmu Jan Hošek.

Planéta Praha sa v portfóliu distribučnej spoločnosti Film Expanded vyníma pre svoj charakter prírodopisného filmu, keďže ide o náš prvý dokument s fascinujúcimi zvieracími hrdinami, ktorý možno právom zaradiť do kategórie vysokoprofilových prírodopisných dokumentov. Je unikátne, že takýto titul vznikol v česko-slovenskom prostredí. Nesmiernu radosť máme rovnako zo slovenského znenia filmu, ktorým nás sprevádza priam rozprávkovo nádherný hlas špičkového slovenského herca Richarda Stankeho. V neposlednom rade je to samotné posolstvo filmu otvárajúce sa širokej skupine divákov z radov najmladších, rodinných divákov, ale aj všetkých tých, ktorých zaujíma, ako môžeme budovať toleranciu k našim neraz neviditeľným susedom, s ktorými v našich mestách koexistujeme a musíme dbať rovnako na ich životný komfort,” vyjadril sa Matej Sotník, kreatívny riaditeľ distribučnej spoločnosti Film Expanded, ktorá film od 4. augusta nasadí do širokej celoslovenskej distribúcie v sieti multiplexových kín Cinemax, Cinemacity ako aj do jednosálových artových kín a amfiteátrov po celom Slovensku. 

Synopsa:

Koľko „obyvateľov“ majú v skutočnosti naše mestá? Tvorcovia oceňovaného filmu Planéta Česko sa tentokrát vydali na výpravu do betónovej džungle našej najbližšej metropoly – Prahy. S ľuďmi v nej žijú aj nečakaní zvierací susedia. Ich každodenné dobrodružstvo zachytili filmári vo výnimočnej blízkosti vďaka najmodernejším technológiám. Kde sa v Prahe vzali majestátni muflóni? Podarí sa sliepke zelenonohej prekabátiť nutriu? Do akej zimnej skrýše sa schová roztomilý plch? A čo roháč, nájde svoju partnerku v nočnom zmätku? Vydajte sa na vzrušujúcu výpravu pre celú rodinu za desiatkami zvieracích hrdinov, ktorí žijú vedľa nás.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite