Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hľadá sa Binďo: Kam zmizol populárny moderátor?

.sponzorované .promotion

Počujete to zvláštne ticho? To je tým, že výrečný a energický Ivan „Binďo“ Bindas už niekoľko rokov nie je súčasťou rozhlasového éteru. Moderátor síce nie je za mixážnym pultom a tvár neskrýva za reproduktormi rozhlasových prijímačov, no od mikrofónu nikdy neodišiel.

Hľadá sa Binďo: Kam zmizol populárny moderátor?

Už dva roky vás nie je počuť v éteri, čo sa stalo?

Pred pár rokmi som odišiel z rádia Viva, pretože som ako programový riaditeľ nesúhlasil s niektorými plánovanými zmenami. Hneď na to prišla pandémia a prvé lockdowny. Všetko sa udialo veľmi rýchlo a kvôli covidu sa, samozrejme, nie iba mne, zastavili všetky akcie a „moderovačky“ doslova zo dňa na deň.

Ako ste vy prežívali toto obdobie?

Našťastie som mal niečo našetrené. Skôr ma deprimovalo to „ničnerobenie“, pretože som veľmi hyperaktívny človek, ktorý doslova miluje pracovné nasadenie. Jednoducho som musel niečo robiť, tak som začal dobrovoľničiť v testovacích centrách: pomáhal som testovať, vyhodnocovať a riešiť veci okolo covidu. Tiež som jazdil dodávkou s tovarom po Európe. Od Slovenska cez Čechy, Nemecko, Švajčiarsko či Rakúsko. Bol to zážitok a hlavne nové skúsenosti, ktoré som dovtedy nepoznal.

Bola to náročná práca?

Áno, ale nemať rodinu asi by som sa tým aj živil. Je pravdou, že nie som typ človeka, ktorý sedí doma a ľutuje sa, že nemá akcie, eventy a moderovačky, a preto som radšej sedel v dodávke, jazdil po Európe a bol užitočný v inom segmente. Keď sa mi narodil syn, prestal som. Jazdeniu som však zostal verný. Určitú dobu počas pandémie som vypomáhal aj ako kuriér. Bolo obdobie pred Vianocami, keď majú kuriérske spoločnosti najviac práce.

Momentálne svoje skúsenosti z rozhlasového prostredia zúročujete v Rade pre vysielanie a retransmisiu, baví vás to?

Je to, samozrejme, niečo úplne iné. Prísť z komerčného prostredia do inštitúcie, kde sa veci riešia v súlade so zákonom. Človek si zvyká a učí sa. Ja sa rád učím a myslím si, že čo sa týka rozhlasového vysielania, viem ako funguje; každé jedno svoje rozhodnutie viem odôvodniť a má hlavu aj pätu. Kvôli konfliktu záujmov teraz nemôžem vysielať ani byť či účinkovať v žiadnom médiu, ale nemám s tým problém. Naopak, moderovať akcie a eventy mi zákon dovoľuje a naďalej sa tomu venujem.

Zdá sa, že pandémia je už pomaly na ústupe. Ako to vyzerá na trhu s moderovaním podujatí (úsmev)?

Rozbieha sa to. Musím však povedať, že veľmi opatrne a pomaličky. Mám za sebou už zopár „moderovačiek“ pre firmy či mesto. Išlo o family day a o Májovú veselicu, ďalšie akcie mám potvrdené na jún.

Koľko si pýtate za jednu „fušku“? 

(Zamyslene) Rád by som odpovedal, ale záleži to od náročnosti, počtu hodín a aj vzdialenosti od Bratislavy. Musel som však zdvihnúť cenu kvôli stúpajúcim nákladom, ale zatiaľ to nie je nič horibilné.

Aké to bolo po viac ako dvoch rokoch držať mikrofón v ruke?

Troška zvláštne, dokonca som mal chvíľkami aj trému, ale tá pominula do pár sekúnd. Moderovať akciu po dvoch rokoch a hneď pre 18-tisíc ľudí budí rešpekt. Ten som mal a aj budem mať pred každou akciou, ktorú budem moderovať.

Aké druhy akcií moderujete najradšej?

Všetky. Hlavne tie, kde je bezprostredné publikum, s ktorým môžem interagovať. Mám za sebou firemné dni, čaká ma Deň detí či napríklad v októbri mám rezerváciu na predajnú akciu. Z toho vyplýva, že nemám problém so skoro žiadnou moderovačkou, vyhýbam sa iba politickým meetingom alebo akciám pod záštitou nejakej politickej strany či hnutia.

 

Znamená to, že máte plný diár?

Nemôžem povedať že plný, ako som spomínal rozbieha sa to, ale veľmi opatrne. Boli nejaké akcie v júni, rezervačky na jeseň, takže určite sa ešte voľný termín nájde. 

Kde vás môže človek nájsť?

Na mnou moderovaných akciách, samozrejme (úsmev). Inak na Facebooku či Instagrame, takže ak ma treba, nezdráhajte sa napísať (smiech).

Viac informácií o tom, čo Binďo robí, nájdete na Instagrame.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite