Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako správne vybrať pracovnú obuv?

.sponzorované .promotion

Či už pracujete na stavbe alebo ste len domáci majster, vo výbave by vám nemala chýbať kvalitná pracovná obuv. Vybrať tú správnu ale nemusí byť tak jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Ako na to?

Ako správne vybrať pracovnú obuv? Iam_Anuphone / Shutterstock.com

Pracovná obuv je zárukou bezpečnosti

Bezpečnosť by mala byť pri práci na prvom mieste. Preto aj v prípade, že máte len domácu dielňu a sem tam v nej niečo zmajstrujete, vždy by ste mali mať obutú pracovnú obuv. Vstúpiť do dielne v pantofliach sa vám nemusí vyplatiť. Veľmi ľahko sa totiž môže stať, že stúpite na spadnutý klinec alebo na niečo ostré a zranenie je na svete.

Dbajte na požiadavky na pracovnú obuv

Pracovná obuv musí spĺňať určité požiadavky, preto za ňu nemôžeme považovať každé tenisky, ktoré máte doma. Pracovná obuv by mala mať ideálne protišmykovú podrážku, ktorá by zároveň mala byť dostatočne pevná a odolná voči prepichnutiu. Okrem toho by topánky nemali byť príliš ťažké, ale práve naopak. To, či bude kryť aj členok alebo nie už záleží na druhu práce, ktorú v nej budete vykonávať.

Myslite na účel

Účelom v tomto prípade myslíme prácu, ktorú v obuvi budete vykonávať. Ak budete chodiť po streche, lešení alebo sa pohybovať na stavbe, rozhodne siahnite po pevnej obuvi, ktorá fixuje aj členok a je teda vyššia. Ak sa ale budete pohybovať prevažne po rovnej zemi, v dielni alebo budete napríklad leň maľovať, vystačíte si s mäkšou obuvou, ktorá nemusí kryť členok. Pre prácu na záhrade zvoľte gumáky s pevnou podrážkou odolnou proti pošmyknutiu. Na trhu nájdete aj pracovné sandále alebo pantofle, ktoré sa hodia v letných mesiacoch. Vždy však dbajte na to, čo sa v nich chystáte robiť.

Vyberte správnu veľkosť

Aby ste si vybrali správnu veľkosť pracovnej obuvi, zmerajte si dĺžku chodidla a podľa uvedenej tabuľky veľkostí zistite vhodné číslo. Vždy je lepšie brať o čosi väčšie topánky, keďže musíte počítať aj s tým, že budete nosiť napríklad hrubé ponožky. Niektoré topánky sa tiež neroztiahnu, najmä tie, ktoré majú bezpečnostnú oceľovú špičku, väčšia veľkosť vám v tomto prípade poskytne viac pohodlia.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite