Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Typy praktických grilov: Ktorý je vhodný pre vás?

.sponzorované .promotion

Radi grilujete? Možno vás bude zaujímať, ktorý druh grilu je pre váš ten najvhodnejší. V súčasnosti existuje niekoľko zaujímavých kategórií, pričom každá z nich má svoje výhody, ale aj nedostatky. Zoradili sme pre vás najčastejšie používané typy grilov spolu s ich špecifikáciami.

Typy praktických grilov: Ktorý je vhodný pre vás? Simon Kadula/Shutterstock.com

Tradičný gril na drevené uhlie

Pre mnohé rodiny je drevené uhlie obľúbeným palivom pre prípravu pokrmov na grile. Hoci každý gril so sebou prináša unikátne benefity, práve grilovanie s uhlím vytvára nezameniteľnú vôňu a chuť jedla. Tieto grily sú cenovo dostupné, majú nízku hmotnosť a ľahko sa skladujú. Moderné grily sú zároveň navrhnuté tak, aby sa uhlie ľahko zapálilo a podávalo kvalitný tepelný výkon. Ak často chodíte na výlety, potom cestovný gril na drevené uhlie bude pre vás vhodnou možnosťou. Dá sa jednoducho poskladať a jeho rozmery sú kompaktné

Záhradné grily síce nie sú určené na praktické presúvanie z miesta na miesto, zato ich plocha roštu je väčšia. Materiál z ktorého je vyrobený zohráva dôležitú úlohu, pretože ovplyvňuje jeho výslednú váhu, životnosť aj faktor odolnosti:

  • Hliník – ľahký, ale menej odolný, lacný
  • Liatina – odolnejšia ako hliník s dlhšou životnosťou
  • Oceľ – najodolnejšia, ale drahšia

Pri porovnávaní rôznych typov grilu nie je podstatné spomenúť len výhody, ale aj nedostatky, pokiaľ nejaké má. Kvôli komplexnému dizajnu je gril na drevo o niečo náročnejší na údržbu. Na rozdiel od niektorých iných druhov je vhodný len do exteriéru a majiteľ musí myslieť na náklady spojené s kúpou uhlia. 

Aké vlastnosti má plynový gril?

Plynový gril patrí k populárnym zariadeniam na tepelné spracovanie pokrmov. S pokrokom moderných technológií sa zdokonalila aj prevádzka plynových grilov – sú bezpečné, úsporné a zanechávajú minimálnu uhlíkovú stopu. Zatiaľ čo spomínaný gril na drevené uhlie podlieha komplikovanejšiemu čisteniu, plynová verzia sa ľahšie udržiava. Rozohriatie trvá kratší čas (závisí od výrobcu), no v priemere ide o desať až pätnásť minút, kým sa dostane na postačujúcu teplotu.

Za rýchle rozohriatie a jednoduchú reguláciu teploty sú zodpovedné propán-butánové fľaše, v ktorých je plyn uložený. Väčšina plynových grilov sa ovláda podobne ako interiérový sporák. Jednoduché ovládanie je pri varení dôležité, pretože ľubovoľne voliteľná teplota môže zabrániť spáleniu potravín. Pri plynovom grile pokrmy nanešťastie postrádajú príznačnú vôňu, keďže počas prevádzky dym nevzniká. Ak by sme sa mali zamerať na finančný aspekt, tento typ grilu je v porovnaní s inými cenovo náročnejší. 

Spoznajte moderný elektrický gril

Inovatívne elektrické grily sú vyhľadávané pre rozsiahlejšie funkcie než majú ostatné druhy. Termostaty s intuitívnym ovládaním teploty, optimálna grilovacia plocha či odnímateľné nádoby na tuk dokážu uľahčiť celý proces tepelnej úpravy. Na konci grilovačky nemusíte riešiť problém s prebytočným odpadom, keďže popol nevzniká. Pri bezpečnom postupe a za prítomnosti digestora môžete používať elektrický gril aj vo vnútri domu. 

Úsporu peňazí zabezpečí skutočnosť, že na prevádzku grilu nepotrebujete vymieňať propán-butánové fľaše, ani dokupovať drevené uhlie. Aj v tomto prípade však chýba autentická chuť a vôňa, akú poskytuje gril na drevené uhlie. Navyše príprava jedla niekedy trvá dlhšie ako pri iných griloch. Teraz, keď už poznáte klady a zápory najčastejšie využívaných grilov, mali by ste zistiť, ktoré vlastnosti a parametre vyhovujú vašim požiadavkám. Pred samotným nákupom si nezabudnite prečítať dostupné recenzie, ktoré môžu pomôcť pri konečnom rozhodovaní. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite