Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chaos v podnikateľských financiách riešia fakturačné programy

.sponzorované .promotion

Ak ste SZČO a nechcete platiť zbytočne vysoké dane, urobte si poriadok v podnikateľských financiách. Iba tak dokážete správne vyhodnotiť, ktorý spôsob evidencie výdavkov je pre vás daňovo najvýhodnejší.

Chaos v podnikateľských financiách riešia fakturačné programy

usporiadané financie znamenajú, že viete, aké boli vaše príjmy a hlavne aké boli vaše výdavky. S príjmami je to jednoduché. Väčšina podnikateľov používa program na faktúry ako napríklad iDoklad, kde majú všetky vystavené doklady na jednom mieste.

S evidenciou výdavkov je to často zložitejšie. To platí hlavne pre freelancerov a živnostníkov, ktorí si uplatňujú paušálne výdavky. Nemajú povinnosť evidovať reálne výdavky a tak to nerobia.

prečo dobrovoľne evidovať výdavky

Keď ste začínali podnikať, možno vám stačilo, že ste zaplatili účet za telefón, papier do tlačiarne a nič ďalšie ste nepotrebovali. Paušálne výdavky boli pre vás najlepšie. 

Ale odvtedy sa možno vaše podnikanie rozrástlo a vaše výdavky takisto. Preto sa vám uplatnenie výdavkov v skutočnej výške môže oplatiť viac ako paušál.

Lenže ak svoje náklady počas roka priebežne neevidujete, je ťažké to vyhodnotiť. Na niektoré z výdavkov si spomeniete aj spätne, ale úplne všetky ich už dokopy nedáte.

Z toho dôvodu je užitočné evidovať skutočné výdavky. Môžete to robiť priamo vo fakturačnom programe, niektoré z nich túto funkciu podporujú.

lepší prehľad o podnikaní

Prehľad o príjmoch a výdavkoch má aj ďalšie výhody. Stačí jeden pohľad na graf v programe na faktúry a hneď vidíte, či ste v ten mesiac v pluse alebo v mínuse a o koľko. Tak môžete omnoho lepšie plánovať financie na ďalšie obdobie.

Ak dostávate od vašich dodávateľov faktúry s QR kódom, ich evidencia do výdavkov je ešte ľahšia. Keď si do mobilu stiahnete iDoklad, len naskenujete QR kód a údaje z faktúry sa vám automaticky prenesú. Vďaka tomu sa nezdržiavate s prepisovaním a máte čas na veci, ktoré robíte radi.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.posledné
.neprehliadnite